Tufft med ny vaccineringsinsats: ”Regionerna tappar personal”

Krav på vaccinbevis och en tredje vaccindos ska erbjudas är några nya pandemiåtgärder när regeringen skruvar upp beredskapen inför ökad smittspridning. Enligt Vårdförbundet borde regionerna redan vara beredda och även ha en plan för överblivet vaccin. 

På grund av den ökande smittspridningen agerar nu regeringen och Folkhälsomyndigheten för att öka beredskapen inför vintern. Under en pressträff på onsdagen informerade regeringen och Folkhälsomyndigheten om nya åtgärder.

Tredje vaccindos

Alla mellan 18 och 65 ska få en tredje vaccindos och inledningsvis ska personer i riskgrupp, de som får LSS-insatser, de som har beslut om assistansersättning samt alla mellan 50 och 64 år erbjudas dosen.

– Därefter kan man gå vidare med erbjudande om påfyllnadsdos för resterande i befolkningen som är 18 år eller äldre, sa Karin Tegmark Wisell, gd på Folkhälsomyndigheten.

 

Myndigheten rekommenderar att den tredje dosen ska tas sex månader efter andra dosen.

SKR: Dålig framförhållning

Sveriges kommuner och regioner (SKR) är kritisk eftersom en tredje dos ställer höga krav på regionernas vaccinationskapacitet.

− Det är bra att regionerna nu får besked om den fortsatta planeringen, men det kommer i senaste laget. Att skala upp vaccinationskapacitet tar tid och kräver god framförhållning från staten, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett uttalande.

SKR har redan tidigare efterfrågat besked om tredje dosen eftersom ” … när stora grupper ska vaccineras samtidigt behöver lokaler, personal och utrustning finnas på plats och regionerna behöver kommunicera med invånarna i god tid.”, sa Emma Spak i ett uttalande för en månad sedan.

Regionerna borde vara redo

Sineva Ribiero, Vårdförbundets ordförande, konstaterar att det återigen kommer att behövas en större koncentration av vårdpersonal som kan vaccinera och ordinera.

– Vi får signaler att det har slängts en hel del överblivna doser och det är inte okej. Därför måste regionerna redan nu ha en plan för hur man ska använda överblivna doser framgent, säger hon till Altinget.

Efter alla turer under coronapandemin anser hon att regionerna redan borde ha en beredskap inför en tredje dos.

 

– De har fortfarande kvar sina vaccinationssamordnare på plats. Och vi har ju vetat ganska länge att det sannolikt skulle krävas en tredje dos.

Att det är krävande för regionerna kan hon dock förstå.

– Regionerna tappar personal. De som jobbat under pandemin är väldigt, väldigt trötta.

Vaccinbevis vid 100 personer

Regeringen meddelade också att det kommer att krävas vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 100 deltagare, från och med 1 december.

– Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen genom att ha så få smittkedjor som möjligt, samtidigt som vi fortfarande kan ha större publik på till exempel teatrar eller idrottsarenor, sa socialminister Lena Hallengren (S).

Krav på vaccinationsbevis är tänkt att hindra smittspridning av covid-19 samtidigt som verksamheter med besökande kan fortsätta att hålla öppet. Beslutet har stöd i den tillfälliga pandemilagen. 

Fler smittåtgärder på gång

Därtill har Folkhälsomyndigheten fått ett nytt uppdrag att ta fram underlag för ett eventuellt införande av fler smittskyddsåtgärder framöver.

Uppdraget innebär även att Folkhälsomyndigheten ska även ta fram underlag rörande hur införda smittskyddsåtgärderna så småningom ska avvecklas.

Forrige artikel Römosseskolan får skolpeng igen efter pengastopp Römosseskolan får skolpeng igen efter pengastopp Næste artikel Överblick: Ny omröstning väntas och minister polisanmäls Överblick: Ny omröstning väntas och minister polisanmäls
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.