Överblick: Utkvittad från Ukrainabeslut får kritik och statlig HR-chef får gå

De svenska pansarskotten har nått Ukraina och UD avråder nu från resor till Ryssland. I eftermiddag ljuder Hesa Fredrik, i alla kommuner utom 50. I Karlskrona är det toppstrid om förstaplatsen på riksdagslistan. Och så får HR-chefen på statliga forskningsinstitutet Rise gå efter granskad och kritiserad arbetsmiljö. 

De pansarskott som Sverige skickade ner för att bistå den ukrainska armén har nått fram. Det bekräftade såväl Sveriges överbefälhavare Micael Bydén i gårkvällens Agenda i SVT och utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Bydén upprepade också den sedan tidigare nämnda analysen att den ryska invasionen innebär ett förändrat säkerhetsläge också för Sverige.

– Önsketänkandets och förhoppningens strategi är över, sade Bydén och menade att Putins agerande innebär att hot och risker ökar också här.

Utrikesministern skrev även på Twitter igår att UD nu avråder från alla resor till Ryssland.

S-ledamot kvittade ut sig från Ukrainabeslut

När riksdagen skulle rösta om stöd och utrustning till Ukraina i måndags var S-ledamoten Magnus Manhammar frånvarande. Han hade kvittat ut sig, för att i stället närvara på ett lokalt medlemsmöte i Karlskrona, där hans eget namn skulle säkras i topp på riksdagslistan. Det rapporterar SVT.

Det får han nu kritik för av sin partikamrat, den tidigare riksdagsmannen Peter Jeppsson, som också utmanar Manhammar och hoppas kunna överta hans riksdagsplats efter valet i år.

– Jag tycker att det skickar signaler till Blekinges väljare att när det väl kommer till kritan så är det ”min egen fråga” som är viktigast. Då har man tydligt visat att det är viktigare än att solidariskt visa sitt stöd för Ukraina. Det var ett aktivt val som gjordes, säger Peter Jeppsson om Manhammars prioriteringar.

Statlig HR-chef slutar på stubben

HR-chefen på statliga forskningsinstitutet Rise lämnar med omedelbar verkan. Det skriver Göteborgs-Posten som sedan i början av februari har granskat arbetsmiljön på bolaget.

Situationen med arbetsmiljön har varit dålig i flera år, bland annat att döma av medarbetarundersökningar, men under pandemin har initiativ kring att kvalitetssäkra utrustning till vården motarbetats av ledningen, samtidigt som man har skrutit om det utåt. Chefer har även planerat för att säga upp medarbetare med hjälp av permitteringsstöden under pandemin.

Hesa Fredrik ljuder i eftermiddag

I dag måndag klockan 15 är det åter dags för den regelbundna testningen av signalen viktigt meddelande till allmänheten, ett test som genomförs en gång i kvartalet. SVT rapporterar också att över 50 kommuner i dag saknar detta larm. 

På grund av det osäkra läget i omvärlden har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) emellertid gått ut i förväg och manat till lugn inför dagens test. 

Forrige artikel Hallå där Anders Wiklander –  Karlskrona tar hjälp av Frivilliga resursgruppen Hallå där Anders Wiklander – Karlskrona tar hjälp av Frivilliga resursgruppen Næste artikel Stöd för vårdplatser till Ukraina – trots vårdköer Stöd för vårdplatser till Ukraina – trots vårdköer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.