Överblick: V vill locka SD-väljare och Coronakommissionen kritiserar regionerna

För att locka SD-väljare tonar V ned klimatfokus. Coronakommissionen håller regionerna ansvarig för senfärdig testning. Det stormar i Skurups kommun, kommunalrådet kallar det för statskupp. Halländsk centerstrid på gång.

Coronakommissionens ordförande Mats Melin säger i SVT:s Agenda att det är ”ställt utom allt tvivel att regionerna var ansvariga” för att den breda testningen inte kom igång våren 2020.

– Det stora haveriet är att efter 17 april och fram till överenskommelsen som gjorde det möjligt att testa från 1 juni, fördes det en diskussion om vems ansvar det var att testa prioritetsgrupp tre och fyra.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, håller med kommissionen men skickar samtidigt en del av skulden till staten.

– Det är ett klart att jag har ett ansvar för det, men när det är otydligheter från de statliga myndigheterna i en nationell kris, då ska man kunna lita på att det som de statliga myndigheterna säger är klart och tydligt och att det är det som gäller, säger Svenonius.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att hon inte vetat att en överenskommelse kunnat lösa problemet.

– Då hade vi fattat beslut tidigare. Jag tycker att det var tydligt att staten skulle stå för alla kostnader som var förknippade med pandemin. Och att det var regionernas ansvar som sjukvårdshuvudmän att testa för samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom, säger hon.

V vill locka SD-väljare

Vänsterpartiet försöker locka SD-väljare i bruksorterna och bantar därför sitt klimatfokus, skriver DN.

– Det finns väldigt olika uppfattningar om den nya klimatpolitiken som partiledningen har slagit in på, men jag känner inte riktigt igen mitt eget parti, säger en centralt placerad vänsterpartist till tidningen.

Men partisekreteraren Aron Etzler (V) håller inte med.

– Vår ambition är att genomföra klimatomställningen, och om man då säger till människor att vi struntar i konsekvenserna så tror jag att stödet minskar, säger han.

Kommunal ”statskupp”

I Skurups kommun är det stormigt. I fredags fråntogs kommunalrådet Johan Bolinder (M) sin makt.

– Man har skurit av mina befogenheter på ett sätt som står i kontrast med det mandat kommunfullmäktige gett mig, säger han till SVT Skåne och menar att det är pågår en kommunal statskupp i Skurup.

Ett beredningsutskott ska i stället ta över ordförandens roll i kommunstyrelsen. Det är också till det utskottet som tjänstemän ska rapportera. Ordförande i utskottet är Lena Axelsson (S). Bakom initiativet står den så kallade ”Nya gruppen”, bestående av S, V, L, C, lokalpartiet KV och sju politiska vildar (tidigare sverigedemokrater).

I dag ska kommunfullmäktige pröva de nya majoritetsförhållandena och eventuellt välja en ny kommunstyrelseordförande.

Manlig centerkvinna föreslås toppa riksdagslista

Christofer Bergenblock (C), kommunalråd i Varberg som tidigare i år utsågs till Årets centerkvinna i Halland föreslås toppa partiets riksdagslista i Halland. Men det kan bli strid på nomineringsstämman, rapporterar Hallands nyheter.

Falkenbergs tidigare kommunalråd Mari-Louise Wernersson (C) som var snubblande nära att kryssa sig till en riksdagsplats sist det begav sig är nämligen placerad på plats två.

– Jag är taggad och motiverad att komma in i riksdagen, men det är stämman som bestämmer, säger Mari-Louise Wernersson till tidningen.

– Jag är ödmjuk inför nomineringsstämmans beslut. Det är viktigt att kandidaterna står fram som ett lag så att Centerpartiet får så många röster som möjligt, säger Christofer Bergenblock.

Riksdagslistan spikas den 13 november.

Smittskyddsläkare till FHM

Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom har lämnat sin tjänst och börjar i dag i stället som expert på Folkhälsomyndigheten rapporterar SVT Dalarna. Även om han formellt är tjänstledig tror inte den 64-årige Lindblom att han återvänder till regionen.

– Om allt går som det ska kommer jag att jobba där tills jag pensionerar mig, säger han.

Forrige artikel Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början Næste artikel Så mobiliserar civilsamhället inför Cop26 Så mobiliserar civilsamhället inför Cop26
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.