Överblick: Vaccin stoppas och ryskt vaccin kan göras i Sverige

ÖVERBLICK. Partier vill att det blir lättare att kroppsvisitera barn. Vaccin stoppas. Ryskt vaccin kan tillverkas i Sverige. Vissa gruppers idrottande minskade med 44 procent förra året. Bättre ungdomshem med rätt bemanning.

Vaccinationer med Astra Zeneca stoppas tillfälligt i Sverige, uppger TT/Svd. Nu har minst 15 länder stoppat vaccinering med just detta vaccin som en försiktighetsåtgärd. Anledningen är att det uppstått ett relativt litet antal fall där vaccineringen har gett biverkningar.

Vaccinet stoppas fram till att Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning om biverkningar är klar. Besked om Astra Zeneca-vaccinet väntas på torsdag.

Vaccintillverkning i Sverige

Samtidigt väntar det ryska vaccinet Sputnik V på ett godkännande att användas inom EU av EMA. Det väntas komma tidigast i maj eller juni. Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström berättar nu för DN att det förs samtal om produktion av Sputnikvaccinet även i Sverige.

– Det pågår seriösa samtal mellan Sputnik och några tillverkare Sverige. Mer än så kan jag inte säga, säger han.

Men det innebär inte att Sverige då sluter avtal om vaccindoser med Sputniktillverkarna. Det rör bara tillverkning.

– Däremot kan det vara bra att ha den här typen av vaccininfrastruktur på plats för framtiden, säger Bergström.

Kroppsvisitera barn

Just nu förbereder regeringen ett förslag om att poliser ska få utökade möjligheter att bland annat kroppsvisitera barn under 15 år i jakt på vapen och narkotika. I dag får det endast användas mot barn under 15 år om det finns särskilda skäl.

Förslaget har stort stöd i riksdagen, rapporterar SR. Bland annat är M, KD och SD positiva till förslaget. Men alla partier har ännu inte tagit ställning. Liberalerna ser att det är nödvändigt att ändra lagen.

 – Men det här ska göras med varsamhet, för vi pratar ju om barn. Men det får ju inte hindra att man griper in, för barnen används som vapenskåp eller förvaringscentraler av narkotika. Och det är viktigt att barnen skyddas, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.

Barnen idrottar mindre

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att barn och ungdomars idrottande minskade med 10,6 procent under förra året. Pandemin gjorde att många träningsanläggningar fick hållas stängda under 2020. Bland personer med funktionsnedsättning har idrottandet minskat med 44 procent.

– Det är långt över vad som kan tolereras och en av de jobbigaste siffrorna. Jag är så irriterad. I mina dystraste stunder är jag inte förvånad, men nu när man börjar närma sig att se ljuset i tunneln så blir jag lite förvånad över att aspekterna på folkhälsan plötsligt anses väga så lätt hos så många beslutsfattare, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Vill se bättre ungdomshem

Det pågår granskningar av Statliga institutionsstyrelsens (Sis) ungdomshem. Det välkomnas av fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon. Men hon skriver i dag på Svd debatt att Sis måste få bättre förutsättningar för uppdraget.

Lejon hävdar att osäker finansiering och nya direktiv skulle leda till en ännu högre andel visstidsanställda på ungdoms­hemmen. Något som skulle slå hårt mot personal och ungdomar på hemmen.

”Visstids­anställningarna skapar problem i verksamheten då det tar tid att bygga goda relationer med ungdomarna och det nödvändiga förtroende som behövs för att behandlingen ska fungera.” skriver hon.

Forrige artikel Ideella föreningar kan söka stöd för arbete mot social utsatthet Ideella föreningar kan söka stöd för arbete mot social utsatthet Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (16 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (16 mars)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.