Överblick: Vaccinintyg på remiss och Ygeman tackar nej

Internationell bolagsskatt ett steg närmare verklighet. Förslag om vaccinintyg går ut på remiss. Råd anser att vårdpersonal har moralisk skyldighet att vaccinera sig. Statliga pengar till industrins omställning och Anders Ygeman (S) tackar nej och ställer sig bakom annan kandidat.

Om drygt tre veckor tas fjärde steget i regeringens avvecklingsplan av coronarestriktioner och nästan alla restriktioner tas då bort. Det meddelas av regeringen samtidigt som de skickar ut ett förslag om vaccinintyg på remiss. Tanken är att vaccinintyg bara ska användas inom landet om Folkhälsomyndigheten anser att det är nödvändigt.

– De gäller de allra största evenemangen, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Svenska Dagbladet.

Moralisk vaccinering

Statens medicin-etiska råd (Smer) framför i ett uttalande att personal inom vård och hälsa har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19. Arbetsgivare har juridisk rätt att omplacera en anställd om det finns särskilda skäl, men arbetsgivare kan inte tvinga personal att vaccinera sig.

– Det är grundlagsskyddad rättighet, den vill inte Smer ifrågasätta. Däremot vill vi föra det moralfilosofiska resonemanget om vems intresse som väger tyngst. Då stannar vi vid att det är patients intresse som väger tyngre än den enskildes intresse, säger Mikael Sandlund, sakkunnig vid Smer och ordförande i Svenska Läkaresällskapet etikdelegation, till TT.

Ygeman tackar nej

Fem distrikt hittills har nominerat finansminister Magdalena Andersson (S) till att efterträda Stefan Löfven på partiledarposten. Ordförande för S största distrikt Stockholm stad, Anders Ygeman, meddelar nu att han inte kandiderar till partiledarposten, rapporterar Expressen.

I stället stöttar Ygeman Andersson som kandidat och på måndag ska Stockholmsdistriktet ge besked till valberedningen om deras officiella nominering. Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tackat nej till att kandidera som efterträdare och stöttar i stället Andersson, enligt P4 Dalarna.

Internationell bolagsskatt

Imorgon kommer finansministrarna från de sju rikaste länderna, G7, mötas för att diskutera detaljerna i den globala bolagsskatten som planeras, uppger AFP. Förslaget innebär att stora multinationella bolag ska betala minst 15 procent skatt i varje land de verkar i.

Finansministrarna i G20 har ställt sig bakom skatteförslaget och det väntas ett beslut om detta när de 20 ledarna möts i Rom i oktober. Förhoppningen är att det kan vara på plats 2023. Några länder är emot förslaget, bland annat Irland som har Apple och Google i landet mot en skatt på 12,5 procent.

Budgetnyheter

Under morgonen har miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) hållit en pressträff där de presenterade flera satsningar i nästa års budget som ska underlätta industrins klimatomställning.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller pressträff vid lunch om budgetnyheter samt en lägesbild om skjutningar och sprängningar.

Forrige artikel Rasismutredning får kritik: ”Förbud inte rätt  väg att gå” Rasismutredning får kritik: ”Förbud inte rätt väg att gå” Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (9 sep) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (9 sep)
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.