Överblick: Vattenvarningar och så delar högern upp utskotten

Väljarna var inte imponerade av valrörelsen och ger den rekordlågt betyg. Ardalan Shekarabi tar hand om kriminalpolitiken för S och ber om inspel. Svenskt Vattens vd vill ha en ”blå färdplan” som tryggar vattenförsörjningen. Och så har högerpartierna delat upp utskotten mellan sig. 

Efter de senaste fem valen har Dagens Nyheter genom undersökningsföretaget Ipsos frågat väljarna om vad de tycker om den gångna valrörelsen. Årets valrörelse får rekordlågt betyg, rapporterar nu DN.

Fyra av tio anser att valrörelsen var dålig eller mycket dålig, vilket är dubbelt så många som 2006. Endast 16 procent tyckte att valrörelsen var bra eller mycket bra. 40 procent säger också att de upplevde debatten som osaklig eller mycket osaklig.

Så delar högern upp utskotten

Ordförandena för riksdagens utskott har börjat presenteras. M tilldelas posten som ordförande i bland annat finansutskottet, medan Sverigedemokraternas Richard Jomshof är en av partiets fyra ordföranden. Läs mer om hur högerpartierna delar upp utskotten sinsemellan i Altingets artikel här

Klokt med Shekarabi istället för Morgan Johansson

Att byta ut Morgan Johansson och i stället göra Ardalan Shekarabi till kriminalpolitisk talesperson är ett smart drag, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld till Expressen. Bjereld vill dock inte kalla flytten av Johansson till utrikesutskottet för petning eller degradering.

Shekarabi å sin sida verkar nöjd med sin nya roll och har på Twitter bett folk om tips om vad han ska läsa och vem han ska träffa för att snabbt ta sig in i sitt nya politikområde.

Varnar om vattnet

Vi har under alltför lång tid tagit vattnet för givet, varnar Pär Dalhielm, Svenskt Vatten, på DN Debatt i dag. Han skriver bland annat att
”Om nästa regering inte börjar planera och investera i landets vattenförsörjning riskerar vi att i framtiden få en vattensituation med allvarliga konsekvenser för ekonomin, välfärden, miljön och inte minst invånarna själva.”

Dalhielm föreslår att kommande regering tar fram en så kallad "blå färdplan", som behöver skissa på lösningar för samordningen, resursfördelningen och infrastrukturen, inte minst för att ge Sveriges kommuner möjlighet att stå förberedda när vattenrelaterade kriser uppstår.

Forrige artikel Upprustning i Tornedalen – Europas största vattenprojekt i sitt slag Upprustning i Tornedalen – Europas största vattenprojekt i sitt slag Næste artikel S väntas bli ordförande i KU – så delar de rödgröna på utskottsposterna S väntas bli ordförande i KU – så delar de rödgröna på utskottsposterna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.