Upprustning i Tornedalen – Europas största vattenprojekt i sitt slag

Vattenmiljöerna i Torneälvens biflöden ska förbättras både på svenska och på finska sidan via ett EU-finansierat restaureringsprojekt som pågår till år 2030. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit beskriver projektet som ”unikt, storskaligt och gränsöverskridande”.

Torndedalens vattenmiljöer ska restaureras under sju års tid. Projektet är ett samarbete mellan Sverige och Finland och EU skjuter till 214 miljoner kronor via miljöfonden Life. Projektet omfattar cirka 820 km biflöden, drygt 400 vandringshinder samt våtmarks- och vattenskyddsåtgärder. I Sverige kommer mycket av åtgärderna att genomföras runt Pajala och Övertorneå.

– Vi har arbetat länge för att få till stånd det här viktiga restaureringsprojektet och det är därför mycket glädjande att finansieringen från EU nu är klar. Projektet betyder mycket för Norrbotten, inte bara för miljön och klimatet, det bidrar också till sysselsättningen i Tornedalen och blir en del av den gröna omställningen, säger landshövding Lotta Finstorp i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen håller i trådarna

Projektet ska vara det mest omfattande i sitt slag i Europa, enligt länsstyrelsen. Det är en rad aktörer inblandade – myndigheter, kommuner och företag – men det är Länsstyrelsen i Norrbotten som är spindeln i nätet.

Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, kallar restaureringsarbetet för unikt, storskaligt och gränsöverskridande.

– Projektet skapar nytta för hela Östersjön då det återskapar habitat för lax och öring som lever i både älv och utsjö. Avrinningsområdets förmåga att hantera klimatförändringarna blir bättre då flöden blir mer naturliga, säger han i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Danmarks klimatminister: Läckan värre för klimatet än för havsmiljön Danmarks klimatminister: Läckan värre för klimatet än för havsmiljön Næste artikel Överblick: Vattenvarningar och så delar högern upp utskotten Överblick: Vattenvarningar och så delar högern upp utskotten
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.