Översikt: Här är länderna i EU:s väntrum

Kommissionen ger grönt ljus för Ukraina, Moldavien, Georgien och Bosnien att ta ett steg närmare medlemskap i EU-klubben. Här är hela listan över de tio aspirerande EU-länderna och hur långt de kommit på vägen mot medlemskap. 

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sin årliga översyn av utvecklingen i länder som strävar efter att ansluta sig till unionen. I årets utvidgningsrapporter rekommenderar kommissionen att EU:s stats- och regeringschefer inleder anslutningsförhandlingar med Ukraina och Moldavien och att Georgien beviljas status som kandidatland.

Ukraina

  • När Ukraina fick officiell kandidatstatus sommaren 2022 lade EU-kommissionen fram sju konkreta kriterier som landet måste uppfylla för att anslutningsförhandlingar ska kunna inledas.
  • På EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens charmturné i kandidatlandet i helgen berömde hon Ukraina för att ha ”tagit över 90 procent av de nödvändiga stegen”.
  • I sin nya lägesrapport i november avslöjar kommissionen att Ukraina nu uppfyller fyra av sju kriterier, och därför rekommenderar den EU-länderna att inleda anslutningsförhandlingar. EU:s stats- och regeringschefer måste anta en enhällig ståndpunkt om detta vid ett toppmöte i mitten av december.
  • De områden där Ukraina har gjort framsteg är när det gäller rättsstatsprincipen, till exempel att säkerställa ett oberoende rättsväsende och genomföra bakgrundskontroller av domare. Dessutom har de infört lagstiftning mot penningtvätt och antagit en ny medielag. När det gäller kraven på att stärka kampen mot korruption, begränsa oligarkernas inflytande på politiken och ekonomin och garantera skyddet av minoriteter finns det arbete kvar att göra.
  • I mars kommer kommissionen återigen att utvärdera framstegen innan den lägger fram ett förslag om ett verkligt förhandlingsmandat.

Moldavien

  • Moldavien får också beröm i årets utvidgningsrapport för att ha gjort framsteg mot att uppfylla de nio kriterier som kommissionen lade fram i juni 2022 när landet beviljades status som kandidatland.
  • Det lilla europeiska landet mellan Rumänien och Ukraina har inlett en reform av rättsväsendet och utvärderar domare och åklagare. Den har reformerat sina antikorruptionsorgan och ökat antalet utredningar och fällande domar i korruptionsmål. EU har antagit en handlingsplan för att bryta oligarkernas inflytande och stiftat ny lagstiftning för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Moldavien har också stärkt det civila samhällets demokratiska deltagande och stärkt skyddet av de mänskliga rättigheterna.
  • Därför har kommissionen nu rekommenderat att anslutningsförhandlingar skall inledas.
  • Senast i mars, när kommissionen gör en ny utvärdering, måste landet stärka sitt rättssystem, sina antikorruptionsenheter och genomföra en handlingsplan mot oljeoligarker.

Georgien

  • Det forna Sovjetlandet på andra sidan Svarta havet, som gränsar till Ryssland, ansökte om medlemskap våren 2022. Samma år anmälde kommissionen georgierna som en ”potentiell kandidat. Redan nu, knappt ett och ett halvt år senare, rekommenderar kommissionen i sin landsrapport att Georgien ska beviljas formell status som kandidatland, trots landets vägran att införa sanktioner mot Ryssland.
  • ”Vi stöder till fullo den uppriktiga strävan hos en överväldigande majoritet av medborgarna att bli en del av Europeiska unionen. Dessa ambitioner måste återspeglas bättre av myndigheterna, som bör samarbeta mer med oppositionen och det civila samhället i frågor av nationellt intresse”, sade von der Leyen om Georgien vid en presskonferens på onsdagen.
  • Georgien har ökat reformtakten under de senaste månaderna, enligt kommissionens bedömning, men innan anslutningsförhandlingarna kan inledas måste regeringen göra ytterligare framsteg. Några av kraven är att säkerställa fria och oberoende parlamentsval nästa år, att ta itu med polariseringen av det politiska systemet, att säkerställa viktiga institutioners oberoende, att genomföra rättsliga reformer och en strategi för mänskliga rättigheter, att öka kampen mot korruption och att säkerställa mediefrihet.

Montenegro

  • Montenegro ansökte om medlemskap i EU 2008, beviljades status som kandidatland 2011 och inledde anslutningsförhandlingar 2012. Landet ses som en av de tydliga föregångarna i konkurrensen om en plats i unionen.
  • På senare tid har dock framstegen avstannat på grund av politisk instabilitet och politisering.

Serbien

  • Serbien har varit ett kandidatland sedan 2012 och inledde förhandlingar 2014, men inte heller i årets utvidgningsrapport görs några större framsteg. För att komma framåt behöver Serbien genomföra EU:s sanktioner mot Ryssland och ta fler steg mot att normalisera relationerna med Kosovo.

Nordmakedonien

  • Nordmakedonien har varit ett kandidatland sedan 2005, men fick inte grönt ljus att inleda anslutningsförhandlingar förrän 2020. Dessa förhandlingar har dock ännu inte inletts på allvar, senast på grund av en språktvist med Bulgarien.
  • I årets rapport fokuserar kommissionen bland annat på landets resultat när det gäller genomförandet av EU:s reformer och främjar kampen mot korruption och organiserad brottslighet.

Albanien

  • Albanien har varit kandidatland sedan 2014 men fick liksom Nordmakedonien inte inleda anslutningsförhandlingar förrän 2020. Inte heller här har förhandlingarna gått framåt.
  • I årets utvärdering påpekar EU-kommissionen att de måste göra särskilda framsteg när det gäller yttrandefrihet, minoriteters rättigheter, korruption, organiserad brottslighet och viktiga områden för rättsstatsprincipen.

Bosnien-Hercegovina.

  • Förra året gav EU-länderna Bosnien och Hercegovina officiell status som kandidatland. Enligt EU-kommissionens rapport har detta lett till framsteg i takt med att en ny regering har börjat genomföra de nödvändiga reformerna. Kommissionen rekommenderar därför att anslutningsförhandlingar kan inledas under förutsättning att regeringen uppfyller ett antal krav. Detta inkluderar rättsstatsprincipen och framsteg när det gäller konstitutionella reformer och valreformer.

Turkiet

  • Turkiet ansökte om medlemskap i dåvarande Europeiska ekonomiska gemenskapen redan 1987. Landet fick officiell status som kandidatland 1999 och inledde anslutningsförhandlingar 2005. Dessa förhandlingar har dock legat på is sedan 2016.
  • I sin nya rapport konstaterar kommissionen att landet inte har vänt den negativa trenden med att lämna EU. Endast i begränsad utsträckning har Turkiet genomfört de nödvändiga reformerna, och dess ensidiga utrikespolitik strider fortfarande mot EU:s prioriteringar.

Kosovo

  • Kosovo är nu det enda landet i EU:s väntrum som kommissionen ännu inte har rekommenderat som officiellt kandidatland, men det är fortfarande ”en potentiell kandidat” för EU-medlemskap. Fem länder i EU-kretsen erkänner inte Kosovos självständighet alls, och det gör inte heller dess granne Serbien, vilket inte gör processen lättare.
  • Kommissionen lovordar Kosovo för dess fokus på att uppnå ett EU-perspektiv, men påpekar att det krävs mer arbete för att genomföra EU:s rekommendationer och normalisera förbindelserna med Serbien om Kosovo ska kunna sträva efter att få status som kandidatland.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Ny partistyrelse för KD – gruppledare kniper plats från kandidat Ny partistyrelse för KD – gruppledare kniper plats från kandidat Næste artikel EU:s veto under lupp i grupparbete på toppnivå EU:s veto under lupp i grupparbete på toppnivå
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.