Perfekt storm inför avtalsrörelsen i byggbranschen

En kraftig inbromsning i ekonomin med efterföljande kostnadsökningar för hushållen samt minskade orderingångar för byggföretagen bäddar för en tuff avtalsrörelse inom byggbranschen. Båda sidor av förhandlingsbordet säger dock att de kommer att ta ansvar. 

Enligt Byggföretagens prognos kommer bygginvesteringarna att minska med upp emot tio procent under nästa år och branschens behov av arbetskraft spås minska med drygt 22 000 personer.

Samtidigt innebär cementakrisen ett orosmoment som branschen menar kan slå hårt mot företagen under nästa år om den inte blir löst. 

– Det är en perfekt storm av cementkris och inflation, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen till Altinget. 

Samtidigt drabbar inflationen även hushållen som kommer behöva hantera ytterligare räntehöjningar och stigande priser även framöver. Vilket väntas bidra till hårda förhandlingar i avtalsrörelsen för löneökningarna 2023 inom byggbranschen. 

Byggnads ställer sig bakom

Hittills har LO-förbunden enats om att gå fram med gemensamma krav på lön och villkor. LO har lagt krav på löneökningar på 4,4 procent, samt på att satsa extra på de med lägre löner. Men redan nu har Transportarbetarförbundet meddelat att de kommer ställa sig utanför LOs överenskommelse. Transport vill i stället se en löneökning på 4,5 procent. 

Byggnads, som vid tidigare års avtalsrörelse också velat ställa sig utanför industriavtalet, ingår ännu i LO:s gemensamma krav. 

– Vi har ställt oss bakom de 4,4 procent som LO har meddelat. Vi kommer att återkomma med vad vi står och vad som ligger på bordet. Vi kommer ta ansvar, men vi förväntar oss att vd:ar och högt uppsatta tjänstemän också tar ett ansvar, säger Johan Lindholm, styrelseordförande för Byggnads, till Altinget. 

”Ska dras i förhandlingar”

Mats Åkerlind menar dock att kraven på 4,4 procent är väldigt höga, högre än på länge. 

– Utspelen som kommit nu på 4,4 procent är förhandlingsutspel som kommer att dras i förhandlingar. Jag tror man kommer komma fram till överenskommelser som är ansvarsfulla, säger han. 

Han menar att det krävs en mer sansad löneutveckling för att inte inflationen ska späs på. 

– Om vi drar vårt strå till stacken och ser till att vi har ett ansvarfull avtalsförhandling kommer även riksbanken kunna hålla inflationsmålet. Inflationen kommer kunna brytas och kunna bli till reallöneökningar. Det kommer att ta ett tag, men vi kan inte bara dras med och inte ta ansvar för utvecklingen, säger Mats Åkerlind. 

Avtalslängd

En förhandlingsfråga att lösa ut för parterna är också hur långt avtalet ska sträcka sig där Byggföretagen gärna ser en längre avtalsperiod för att företagen ska kunna planera för sina kostnader.

Exakt hur lång avtalsperiod man vill se har parterna inte velat lämna besked om. 

– Den 9 december kommer vi ge slutgiltigt besked om nivåer men också om avtalets längd, säger Johan Lindholm. 

Forrige artikel Ersättning för cancerbehandling dröjde när regionen inte svarade Ersättning för cancerbehandling dröjde när regionen inte svarade Næste artikel Överblick: Ny spionlag risk för journalistiken och Uniper vill inte bygga kärnkraft Överblick: Ny spionlag risk för journalistiken och Uniper vill inte bygga kärnkraft
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.