Personlig assistans blir statens ansvar

Fördelarna med att lägga huvudmannaskapet för assistansen på staten överväger. Det beskedet väntas Huvudmannskapsutredningen lägga på regeringens bord idag.

Altinget har sökt utredare Lars Lööw, men från utredningen lämnas inga kommentarer innan utredningen lämnas över till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Huvuddragen i förslagen är dock redan kända.

I november sa utredare Lars Lööw till sajten Assistanskoll att utredningen inte kommer att föreslå ett alternativ till statligt huvudmannaskap.

– Det skulle vara betydligt svårare och mer riskfyllt att föra över besluten från staten till 290 kommuner, sa han då.

Dagens praxis kvarstår

Utredningen kommer också enligt vad Lars Lööw sa i november att beskriva olika alternativ för hur det ska avgöras vem som har rätt till personlig assistans. Huvudspåret är att reglering och rättspraxis i Lagens om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska fortsätta gälla.

Utredningen väntas också föreslå att överförandet av assistans till staten ska vara helt genomfört till den 1 november 2026.

Beslutskedja: Statligt huvudmannaskap för personlig assistans

23/9
2021
28/9
2021
8/3
2022
1/3
2023
1/3
2023
8/3
2023

Forrige artikel Carlson inte orolig för transportmålet: ”Tvärtom” Carlson inte orolig för transportmålet: ”Tvärtom” Næste artikel Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.