Personstrider och turbulens i jägarförbunden

I Jägarnas riksförbund gungar det rejält under fötterna på styrelsen efter ett omstritt beslut att utesluta en av sina egna ledamöter. I Svenska jägareförbundet pågår samtidigt en hård strid om ordförandeposten, så hård att en ledamot på fredagen lämnade styrelsen i protest.

Personangrepp och spridande av falska och felaktiga uppgifter. Så motiverade Jägarnas riksförbund beslutet att utesluta Victoria Kärrman, tidigare ordförande i JRF-Norrbotten och ledamot i förbundsstyrelsen, enligt tidningen Jakt och jägare.

– Det är en effekt av demokratiska principer. Hon har agerat på ett sätt som skadar förbundet. Man måste leva efter och acceptera de demokratiska principerna, säger förbundsordförande Solveig Larsson till Altinget.

Beslutet har fått det att storma rejält i förbundet. Det sker dessutom mot en bakgrund av att en ledamot och tre suppleanter, en av revisorerna och en av revisorssuppleanterna har lämnat sina uppdrag under året som gått.

"Spårat ut"

Victoria Kärrman säger till Altinget att situationen i styrelsen har spårat ur totalt.

– Det finns ingen grund för att utesluta mig. Mitt distrikt har ställt frågor till förbundsstyrelsen om det här, men det har aldrig besvarats, säger hon och fortsätter:

– Det det egentligen handlar om är att jag har varit obekväm. Jag har begärt ut dokument, jag är ekonom, om saker som inte redovisats som det ska. Bland annat har det köpts in en bil för en halv miljon kronor till en tjänsteman. Jag har också begärt att få se den ekonomiska konsekvensanalysen inför outsourcingen av JRF:s ekonomifunktion. Men man har vägrat delge de handlingarna. Jag har också ifrågasatt att JRF använt medlemspengar till konflikthantering under tre år.

Victoria Kärrman skrev inte under förra årets årsredovisning, då hon ansåg att hon saknade tillräcklig insyn i föreningens ekonomi för att kunna ställa sig bakom den. Årsredovisningen och verksamhetsberättelsen för år 2020, då hon hela året suttit i styrelsen, har hon inte fått se. Hon konstaterar att en styrelseledamot har personligt ekonomiskt ansvar.

– Varför drar man igång den här cirkusen, istället för att visa mig några dokument?

Styrelsen vägrade kliva åt sidan

Enligt Victoria Kärrman har de största distrikten inför årsstämman den 19 juni begärt att styrelsen ska ställa sina platser till förfogande, efter en mejlväxling mellan distrikten angående uteslutningsärendet. Det har styrelsen vägrat. För Kärrmans egen del återstår att se vad som händer, hennes uteslutning kommer inte att passera obemärkt förbi på årsstämman.

– Jag har ett jättestort stöd. Det är upp till stämman att fatta beslutet vilken ledning de vill ha av förbundet, säger hon.

Valberedningens ordförande Anders Lindström konstaterar att det är en jobbig uppgift valberedningen står inför, men att det gäller att försöka kunna stå vid sidan om och ha förbundets bästa för ögonen.

– Det är synd att det har blivit så här. Men man behöver få pappren på bordet, så är det. Det är en hel del av distrikten som inte tycker om sättet styrelsen arbetar på, säger han till Altinget.

Maktstrid i Jägareförbundet

Även i det andra stora jägarförbundet, Svenska jägareförbundet, är det en turbulent tid. Här är det striden om ordförandeposten, efter avgående Torbjörn Larsson, som får dammet att ryka.

Valberedningen föreslog att Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna, skulle ta över efter Jägareförbundets nuvarande ordförande Torbjörn Larsson. Men nomineringen möttes av kritik från ett antal länsförbund som lanserade Henrik Sténson som en motkandidat, och så småningom valde Per Klingbjer att inte ställa upp.

Valberedningen valde därefter att ställa sig bakom förslaget om Sténson. Men ett antal dagar senare rapporterar Svensk jakt att elva länsföreningar lanserar ett nytt förslag till ordförande: skåningen Jonas Paulsson.

Både Jonas Paulsson och Henry Sténson är ledamöter i Jägareförbundets styrelse

Turerna har bland annat lett till att valberedningen ställt sina platser till förfogande och till hätska diskussioner inom vissa länsförbund. På fredagen lämnade ledamoten Britt-Marie Nordquist Svenska Jägareförbundets styrelse med omedelbar verkan, skriver Svensk jakt. Hon är på väg att lämna styrelsen i samband med årsstämman i helgen, men meddelade före mötet att hon slutar.

– Det ovärdiga sätt, på vilket människor hängs ut och ställs mot varandra i en aldrig sinande ström, är inget jag kan stå bakom. Vårt valspråk om öppenhet, respekt och ansvar har mist sitt värde, säger hon till Svensk jakt.

Forrige artikel ”Krävs krafttag” för att hantera uppskjuten cancervård ”Krävs krafttag” för att hantera uppskjuten cancervård Næste artikel Överblick: Apotekets vd går vidare och M-politiker öppnar för militär mot gängen Överblick: Apotekets vd går vidare och M-politiker öppnar för militär mot gängen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.