Polis vill ha redskap för att spana på nätet

BROTT. Polis och åklagare efterlyser bättre möjligheter för att spana och patrullera på nätet i jakten på terrorister och för att stoppa rekryteringen till terrorresor. Ett önskemål är att Sverige ska införa en lag som tillåter hemlig avläsning av datorer.

– Jag tror att det skulle vara en välgärning att under strikt begränsade former och med domstolskontroll få den möjligheten, sade rikspolischefen Dan Eliasson under ett seminarium i Visby på måndagen.

I dag finns flera metoder för att avlyssna och övervaka telefonsamtal, vanliga samtal och internettrafik. Men ett problem för polisen är att en stor del av kommunikation flyttar in i låsta forum på nätet och där finns små möjligheter att ta sig in för att kartlägga misstänkta. Därför vill Säkerhetspolisen, den öppna polisen och Åklagarmyndigheten att även Sverige ska införa hemlig dataavläsning.

Säpo-chefen Anders Thornberg efterlyser en förändring eftersom den tekniska utvecklingen har sprungit från polisen.

– Vi måste komma åt den konversationen för att förhindra den allra värsta brottsligheten, sade Thornberg.

Stängda rum på nätet

Hemlig dataavläsning ger större möjlighet att komma åt kommunikation som sker på sociala forum och stängda chattsidor. I stora drag innebär det att polisen skickar en programkod till en dator och därmed kan myndigheten läsa av allt som händer i datorn. Den metoden är tillåten i Danmark och Finland och även svenska brottsbekämpare vill ha den möjligheten – inte minst för att kartlägga misstänkt terrorbrott.

Inrikesminister Anders Ygeman hänvisar till att regeringen nu arbetar med en strategi mot terrorism som ska presenteras i höst. Och i det sammanhanget ska de problem som polisen pekar på ses över.

– Vi har identifierat samma problem, sade Ygeman.

Förslag på gång

Samtidigt förbereder regeringen en lagändring för att stoppa dem som reser utomlands för att delta i terrorkrig som i Syrien och Irak. Ett utredningsförslag är ute på remiss och ska enligt regeringens planer träda i kraft redan vid årsskiftet. Säpo anser att den hemliga avläsningen av datorer behövs för att göra den kommande lagen verkningsfull. Därför lär regeringen behöva ta ställning till polisens önskemål sent i höst då den planerar att lämna en proposition till riksdagen.

Redan 2005 lade en statlig utredning fram förslag om hemlig datoravläsning. Enligt utredningen skulle det innebära en stor vinst för bekämpningen av den allvarliga brottsligheten att införa hemlig dataavläsning. Men förslaget fick kritik från remissinstanserna, bland annat Advokatsamfundet och Datainspektionen, och genomfördes aldrig.

 

Forrige artikel Centern vill skatteväxla för fyra miljarder Centern vill skatteväxla för fyra miljarder Næste artikel KD:  IS-krigare ska dömas för landsförräderi KD: IS-krigare ska dömas för landsförräderi
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.