Pourmokhtaris tionde KU-anmälan

I maj beslutade regeringen att flytta på Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier. Socialdemokraten Hélene Björklund begär nu att KU ska granska om det funnits sakliga skäl för beslutet. Det är den tionde KU-anmälan mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L).

Sedan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillträdde som minister har hon anmälts för granskning till konstitutionsutskottet tio gånger, varav tre under det förra riksdagsåret och sju under det pågående. Veckorna före jul duggade det tätt med anmälningar mot ministern.

Den tionde KU-anmälan gjordes dagarna efter jul av riksdagsledamot Hélene Björklund (S) som ifrågasätter regeringens val att flytta generaldirektör Nina Cromnier från Strålsäkerhetsmyndigheten till den så kallade elefantkyrkogården på Regeringskansliet.

Björklund hänvisar i sin anmälan till tidigare uttalanden av KU om att en regering visserligen ska ha möjlighet att skilja en generaldirektör från sin myndighet, men att det ändå krävs sakliga och objektivt godtagbara skäl för beslutet.

”Det verkar här som att förflyttningen av generaldirektören skett med omedelbar verkan, men det är svårt att tyda vilka de synnerliga skäl som förelåg för detta var då de knappast framgått några sådana utifrån den kommunikation som regeringen givit.” skriver Björklund i sin KU-anmälan.

{{toplink}}

 

Forrige artikel Hon ska leda Moderaternas valkampanj Hon ska leda Moderaternas valkampanj Næste artikel Peter Normann ny styrelseledamot i Alrow Media Peter Normann ny styrelseledamot i Alrow Media
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.