Professor om glädjebetyg: KTH bör inte gå samma väg som Handels

Handelshögskolans nya antagningsregler, som ska motverka glädjebetyg, har skapat debatt på lärosätena. KTH ser det motsatta problemet – studenter på vissa utbildningar som antas via högskoleprovet lyckas avsevärt sämre än de som kommer in genom sina betyg.

Från och med höstterminen 2025 måste de som vill gå ett kandidatprogram på Handelshögskolan ha skrivit minst 1.25 på högskoleprovet, utöver de toppbetyg som en plats på högskolan kräver. 

Martin Viklund, professor i ultraljudsfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och programansvarig för civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, är engagerad i frågan om antagningen till högskolan.

– Jag kan tycka att det är bra att deras (Handelshögskolans, reds. anm.) rektor sticker ut hakan. Viktigast är väl att sända ut signaler till framför allt alla gymnasieskolor, säger han till Altinget.

Viklund tycker dock inte att KTH bör gå samma väg som Handelshögskolan. De har snarare det omvända problemet: de studenter som antagits via högskoleprovet klarar inte av utbildningen i samma utsträckning som de andra studenterna. 

– De som kommer till oss på KTH och har höga gymnasiebetyg klarar studierna mycket bra. Vi plockar ut en högpresterande skara från Sveriges bästa gymnasier.

Vill ha dispens från högskoleprovsintag

En intern undersökning visar att de studenter på teknisk fysik och teknisk matematik på KTH som kommit in via högskoleprovet presterar väsentligt mycket sämre än de studenter som kommit in via betyg eller det interna provet.

För att öka andelen studenter som klarar sig igenom alla fem åren, har det på de två inriktningarna väckts önskemål om att få dispens från att ta in studenter via högskoleprovet. Då skulle man i stället kunna ta in fler studenter från KTH:s interna matte- och fysikprov. Det interna provet kräver minst 30 av 75 poäng för att ge behörighet i den alternativa urvalsgruppen. Provet är, enligt Viklund, en bättre kvalitétsgranskning av studenternas matematikkunskaper.

Mer fokus på internt prov

En tredjedel av studenterna på KTH kommer in via det interna provet. Resterande två tredjedelar av intaget regleras av högskoleförordningen: en tredjedel ska tas in via gymnasiebetyg och en tredjedel från högskoleprovet. Förslaget att begära dispens från att ta in en tredjedel från högskoleprovet för inriktningarna teknisk fysik och teknisk matematik, har lagts fram på en intern dragning för KTH:s utbildningsnämnd som Altinget har tagit del av.

Sofia Ritzén, dekanus på KTH, skriver till Altinget att KTH är medvetna om att studenters meriter har betydelse för hur bra de klarar av den utbildning de går. Vidare ser hon att KTH behöver se över sin antagning, då genomströmningen på vissa program är otillfredställande. 

”Frågan kommer också att aktualiseras då vi nu kommer att göra en genomlysning av hela KTH:s utbildningsutbud.”

Välkommen debatt om reformerade antagningskrav

Ritzén ser att Handelshögskolans nya regler för med sig en välkommen debatt, trots att KTH inte har landat i hur man skulle vilja reformera antagningen. 

”Jag ser med stort intresse på Handels ökade krav och jag tycker den debatt och möjliga utveckling det för med sig är minst lika viktig som själva kravet, eller för den delen siffran, är i sig.”

Eftersom Handelshögskolan är en privat utbildningssamordnare får de införa särskilda antagningsregler. Statligt styrda utbildningar följer dock högskoleförordningen och har inte dessa möjligheter. Universitets- och högskolerådet vill inte svara på vilka risker det skulle medföra om högskolor skulle få större frihet att själva styra över sina intag. De påpekar dessutom att för de flesta utbildningar krävs inte ett resultat på högskoleprovet, det räcker med att man är behörig, för att komma in. 

Möjligtvis, resonerar Martin Viklund, kan högskoleprovet vara mer representativt för program som inte unvervisar lika mycket ren matematik. 

– Vad som krävs för att klara studierna där (på Handels, reds. anm.) är troligtvis annorlunda än vad som krävs på KTH.

Forrige artikel Dags att tycka till om EU:s nya klimatmål Dags att tycka till om EU:s nya klimatmål Næste artikel Boverkets förslag: Sänk kraven på tillgänglighet i studentbostäder Boverkets förslag: Sänk kraven på tillgänglighet i studentbostäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.