Räddningstjänsten först på tur när regeringen återinför civilplikt

Personer med relevant utbildning kan inom kort komma att skrivas in för civilplikt inom räddningstjänsten. ”Den kommunala räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och inför ett väpnat angrepp”, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

SÄLEN: Vid sitt sammanträde på torsdagen kommer regeringen att besluta om att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppgift att förbereda för att aktivera civilplikten inom en sektor: Den kommunala räddningstjänsten. 

– Det är precis vad det låter som. Det vill säga vi går tillbaka till en situation där vi har formaliserad civilplikt, parallellt med värnplikt. Allt det här är inom ramen för att stärka totalförsvaret totalt sett, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Räddningstjänsten är just ett av de tre större områden som MSB pekade ut som prioriterade för civilplikt i en rapport i början av år 2022.

– Den kommunala räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och inför ett väpnat angrepp. Detta är en angelägen åtgärd för att stärka totalförsvarets förmåga, säger Carl-Oskar Bohlin vid pressträffen.

Någon exakt siffra om hur många personer som kan omfattas är svår att säga, enligt ministrarna, men cirka 3000 personer. Planen är att kunna aktivera civilplikten för det utpekade området inom det kommande året, enligt Bohlin.

Dessa kan omfattas

De personer som ska omfattas av civilplikten är de med relevant utbildning, vilket är enligt rekommendationen från MSB. Dessa kan skrivas in för civilplikt, få genomgå en vidareutbildning och därefter krigsplaceras inom den kommunala räddningstjänsten samt omfattas av repetitionsutbildningar.

De civilpliktiga ska kunna bistå räddningstjänsten vid ordinarie uppgifter – släckning av skogsbränder eller insatser vid kemikalieolyckor. Men vid höjd beredskap kan det handla om ammunitionsröjning eller liknande.

Här vill MSB också införa civilplikt

Förutom en förstärkning av den kommunala räddningstjänsten, så är det två ytterligare områden som MSB pekats ut som bör prioriteras för civilplikt:

Bevaknings- och skyddspersonal

”Flera myndigheter gör bedömningen att anläggningar och andra slags platser kommer att behöva skydd och bevakning under höjd beredskap i en omfattning som vida överstiger behoven i fredstid.” skriver MSB i sin rapport till regeringen.

Distributörer av nödvatten

”En situation med höjd beredskap och krig kan innebära att stora behov av distribution av nödvatten uppstår. Omfattande personalförstärkningsbehov kan därför uppstå för en sådan uppgift.” skriver MSB.

Utöver detta finns ett antal specialiserade tjänster, till stor del inom it-stöd eller dricksvatten- och elproduktion, där det finns behov av att införa civilplikt, enligt MSB:s rapport. Här rör det sig dock endast om mellan hundra och några hundra personer.

Ett arbete med en bredare aktivering av civilplikten pågår inom Regeringskansliet, meddelade Bohlin vid pressträffen.

{{toplink}}

Forrige artikel  Anders Fogh Rasmussen i Taiwan: ”Vi får inte göra samma misstag som vi gjorde med Ryssland och Ukraina” Anders Fogh Rasmussen i Taiwan: ”Vi får inte göra samma misstag som vi gjorde med Ryssland och Ukraina” Næste artikel Svenska kraftnät: Överkompensation kan vara okej Svenska kraftnät: Överkompensation kan vara okej
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.