Regeringen stoppar digitala nationella prov i lågstadiet

De nationella proven och bedömningsstöden i lågstadiet ska inte längre digitaliseras. I stället ska analoga lärverktyg stå i fokus. 

Regeringen fattade på torsdagen beslut om att ändra Skolverkets uppdrag om att digitalisera de nationella proven så att lågstadiet undantas. 

Skolverket har sedan tidigare ett regeringsuppdrag att digitalisera de nationella proven i både grund- och gymnasieskolan.

– Valet av lärverktyg ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, utifrån elevernas ålder och kognitiva utveckling. I grundskolans tidiga år lär sig eleverna bäst genom att använda penna, papper och fysiska böcker. Därför ska även de nationella proven i lågstadiet vara analoga, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande. 

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan Tidöpartierna.

{{toplink}}

Forrige artikel Skolverket varnar: Täta rektorsbyten på tre av tio skolor Skolverket varnar: Täta rektorsbyten på tre av tio skolor Næste artikel Förslaget: Olagligt att förolämpa tjänstemän Förslaget: Olagligt att förolämpa tjänstemän
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.