Riksbanken sätter räntan i Falun

Som ett led i Riksbankens beredskapsarbete lämnar riksbanksdirektionen Brunkebergstorg i november för att i stället hålla sitt penningpolitiska möte i Falun.

Förra året genomförde Riksbanken sitt första penningpolitiska möte på annan ort. Direktionen reste till Jönköping i syfte att öva sin beredskap.

– Det har varit en väldigt positiv upplevelse och det har fungerat alldeles utmärkt, sade riksbankschef Erik Thedéen till Altinget då.

Nu förbereder Riksbanken sig för nästa övning.

När beslutet om styrräntan ska fattas i november kommer riksbankschefen med kollegor att samlas i Falun, på Riksbankens lokalkontor.

”Syftet är att höja Riksbankens beredskapsförmåga att genomföra ett penningpolitiskt beslut med efterföljande kommunikation på annan ort än i Stockholm”, skriver man i ett pressmeddelande.

Vid mötet i Jönköping i höstas testades datasystem och inpasseringskort. De brister man identifierade handlade framför allt om mindre praktiska delar.

– Det är väldigt enkla saker egentligen, som att vi behöver ha större och kraftfullare skrivare och att vi behöver ordentliga gardiner så att det inte är insyn när vi sitter och visar känsligt material på väggen, sade Pierre Liljefeldt som är Riksbankens krisberedskapsexpert då.

Myndigheten planerar även för skarpa övningar där man simulerar en krigssituation.

Mötet i Falun hålls den 6 november och räntebeskedet kommer den 7 november.

{{toplink}}

Forrige artikel Bekräftat: Tobias Billström reser till Palestina Bekräftat: Tobias Billström reser till Palestina Næste artikel Malin Björk (V): ”Man kan få igenom saker i parlamentet om man jobbar hårt” Malin Björk (V): ”Man kan få igenom saker i parlamentet om man jobbar hårt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.