Riksdagen: snabbutred internmomsen för ideella föreningar

Riksdagen ger regeringen i uppdrag att snabbutreda internmomsen för ideella organisationer. Beslutet fattades med acklamation. ”En slopad internmoms skulle förenkla, minska osäkerheten och öka möjligheterna till synergier mellan riks- distrikt- och lokalnivå inom samma organisation”, säger Noura Berrouba, ordförande för ungdomsrörelsen LSU.

Därmed blir det som Altinget nyligen kunde rapportera, att riksdagen går på förslaget från ett enigt skatteutskott. Syftet är att få bort den internmoms för ideella föreningar som har kritiserats i många år.

{{toplink}}

Den exakta ordalydelsen blir att ”…regeringen ska utreda hur frågan om intern moms mellan föreningar i samma organisation kan lösas utan att orsaka snedvridning av konkurrensen i strid med EU-rätten och utan att öka risken för fusk med momssystemet, och tillkännager detta för regeringen.” 

Även om fler partier tidigare har sagt sig vilja lösa frågan, så blev det nu motioner från Malin Danielsson (L) och Vasiliki Tsouplaki (V) som låg till grund för beslutet.

Civilsamhället har länge lyft frågan, men den fick politisk luft under vingarna nu i februari i samband med ett riksdagsseminarium. Där berättade bland annat Fryshusets vd Johan Oljeqvist att han hade suttit i samma lokaler och diskuterat frågan 15 år tidigare.

{{toplink}}

Noura Berrouba är ordförande för LSU – Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer. Hon välkomnar beslutet.

Vad skulle det innebära för era medlemmar om internmomsen avskaffas?

– Det skulle öka möjligheten att bygga organisationsspecifik kompetens. I dag är det enklare och mer kostnadseffektivt att anlita tjänster på den öppna marknaden i stället för internt inom en organisation, för att undvika risken för dubbelbeskattning, säger hon till Altinget.

– Det nuvarande regelverket skapar frågetecken, många upplever det som en ekonomisk och en administrativ börda. De vi har varit i kontakt med vill se en översyn. Internmomsen försvårar mångas möjlighet att samverka inom organisationen eller rörelsen.

Rädsla att göra fel

LSU har haft kontakt med ledare för flera av sina medlemsorganisationer, men de har bett att få vara anonyma. Främst av rädsla för att göra fel och att offentligt blotta sig för kritik.

Kan du ändå ge något konkret exempel på hur en förening eller organisation har påverkats av de nuvarande reglerna?

– Effekterna ser olika ut för alla, men det gemensamma är att man inte vill göra fel. Det skapar en enorm osäkerhet.

– Det skapar även utmaningar kring samarbete, stöd, synergier och effektiviseringar kopplat till distriktsorganisationer och medlemsföreningars möjlighet att ta hjälp av tjänster från det centrala kansliet på förbundsnivå. När man vidarefakturerar kostnader så måste moms påföras den kostnaden som vidarefaktureras. 

– Det finns exempel där man har stoppat en omorganisering med tanke på riskerna eller effekterna det skulle kunna få. 

Finns det andra aspekter av det här som borde belysas?

– Internmomsen är en i raden av frågor som behöver behandlas. Vi behöver fler skattereformer som minskar skattebördan för civilsamhället. Och för att det ska ske på rätt sätt behöver offentlig sektor i utformandet av finanspolitiken inkludera och konsultera ungdomsrörelsen i förarbetet när det gäller frågor om statsbudget, fördelningsnyckel, skatt och moms.

– Lagstiftare har också ett ansvar att föra en dialog med oss i ungdomsrörelsen både om gällande regler och föreslagna förändringar, men också när det gäller praxisförändrade domar och hur de kan vara tillämpliga för andra organisationer, säger Noura Berrouba.

Andra skatter som missgynnar

Onsdagens riksdagsbeslut har välkomnats av fler.

– Riksdagen har talat. Nu måste regeringen lyssna och skrida till verket. Utredningen måste tillsättas snarast och få glasklara direktiv att internmomsen ska avskaffas. Sedan måste regeringen så snabbt det bara går lägga fram en proposition på riksdagens bord om att avskaffa internmomsen. Som en del av detta bör regeringen även utreda andra skattefrågor som missgynnar civilsamhället, säger David Samuelsson på Studieförbunden och Civos i ett pressmeddelande. 

Forrige artikel Grafik: Myndigheterna som regeringen vill ge mer och mindre pengar Grafik: Myndigheterna som regeringen vill ge mer och mindre pengar Næste artikel Linda Lindberg (SD): Det är sjukvårdens viktigaste valfråga Linda Lindberg (SD): Det är sjukvårdens viktigaste valfråga
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.