Linda Lindberg (SD): Det är sjukvårdens viktigaste valfråga

Enligt opinionsmätningar är hälso- och sjukvården en av de viktigaste valfrågorna inför riksdagsvalet 2022. Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Linda Lindberg vill se en mindre polariserad politisk diskussion, mer pragmatism och enighet för att komma till rätta med sjukvårdens många problem.

Flera opinionsmätningar från bland andra Novus visar att hälso- och sjukvården fortsätter att vara en av svenska folkets viktigaste valfrågor.

Fram till riksdagsvalet i september intervjuar Altinget alla riksdagspartiers sjukvårdspolitiska talespersoner om vad de själva tycker är den viktigaste sjukvårdsfrågan under valrörelsen.

En välmående personal

Denna gång är det dags för Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Linda Lindberg. Hon menar att signalerna som kommer från sjukvårdssektorn om att det råder stora arbetsmiljöproblem är allvarliga.

– Vi behöver ha ett helhetsperspektiv, en välmående personal är grunden i det hela, säger hon till Altinget.

– Om folk går på knäna och säger upp sig så fungerar ju ingenting, och då spelar det ingen roll vad vi i politiken försöker åstadkomma.

Hon har varit engagerad i hälso- och sjukvårdsfrågor sedan sin tid som lokalpolitiker i Svalöv, där hon bland annat suttit i både vård- och omsorgsnämnden och i socialnämnden.

Vårdgarantikansli

Att korta vårdköerna är en av de viktigaste valfrågorna enligt Linda Lindberg. Som Altinget tidigare rapporterat har Sverigedemokraterna sedan en tid ett förslag om ett så kallat vårdgarantikansli. Förslaget går ut på att Socialstyrelsen skulle få ett samordningsansvar för en nationell vårdkölista.

– Vi behöver en ökad statlig styrning inom hälso- och sjukvården, med ett tydligt ansvarutkrävande, säger hon.

Vårdplatsbrist och likvärdig vård

Linda Lindberg framhåller också att eftersom regionerna har olika förutsättningar och dessutom prioriterar olika har svenskarna inte samma möjligheter att få likvärdig vård.

– Ojämlikheten är ett problem. Likaså vårdplatsbristen. Här måste vi från den nationella nivån ställa krav på regionerna, exempelvis med antal vårdplatser per capita.

Hon menar att styrningen samtidigt måste ”balanseras” eftersom det behöver finnas en viss frihet lokalt och regionalt.

Vilken är den viktigaste valfrågan för hälso- och sjukvården?

– Barn som väntat upp till ett år för att få kontakt med eller hjälp av vården, det tycker jag är oacceptabelt. Likaså de unga tjejer som hamnar på Statens institutionsstyrelses vårdboenden och som där far illa utan att staten tar sitt ansvar och griper in. Detta måste vi tillsammans göra något åt.

”Oro och oreda”

Linda Lindberg vill även se mer pragmatiska grepp inom politiken.

– Polariseringen i vårddebatten skapar oro och oreda. Vi kan behöva lägga det ideologiska åt sidan och enas istället, säger hon.

Hon tycker att diskussionen om offentliga kontra privata vårdgivare är ett sådant exempel.

– Vi behöver reda upp slöseriet i den offentliga sektorn istället för att stirra oss blinda på privata vårdgivare, säger hon.

– Exempelvis kan vi ta tillvara de goda exemplen som finns bland privata vårdgivare och använda dem i de offentliga systemen.

Forrige artikel Riksdagen: snabbutred internmomsen för ideella föreningar Riksdagen: snabbutred internmomsen för ideella föreningar Næste artikel Överblick: Fler partier vill göra omvändelseterapi olagligt och svensk industrijätte stänger ryska fabriker Överblick: Fler partier vill göra omvändelseterapi olagligt och svensk industrijätte stänger ryska fabriker
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.