Riksdagsbeslut om samiska kvarlevor och föremål – med försiktig reservation från S

I dag onsdag kommer riksdagen att rösta för ett tillkännagivande om att regeringen ska utreda enhetliga regler för att identifiera och återlämna samiska föremål och kvarlevor. Socialdemokraterna lägger en reservation – men kommer inte att begära votering.

Omröstningen gäller kulturutskottets betänkande om kulturarvsfrågor. Baserat på motioner från sex av riksdagspartierna – V, C, MP, L, M och KD – riktas ett tillkännagivande till regeringen om att den ska utreda de praktiska förutsättningarna för ett sammanhållet regelverk när det gäller identifiering och återbördande av samiska föremål och kvarlevor.

Med stor respekt 

Åsa Karlsson, ledamot för Socialdemokraterna i kulturutskottet, förklarar varför de inte kommer att begära votering, vilket man normalt brukar göra när man lägger en reservation.

– Repatrieringsfrågan är otroligt viktig, och alla vill att det ska göras snabbt. Men vi pratar om mänskliga kvarlevor, och därför är det också en fråga som måste hanteras med stor respekt. Därför valde vi att inte yrka på reservationen, säger hon till Altinget.

Varför lägger ni en reservation överhuvudtaget?

– Det har beslutats om flera större reformer urfolkspolitiken de senaste åren, och vi har inte hunnit se resultaten ännu. Beslutet om att tillsätta en samisk sanningskommission togs den 3 november förra året, och den är precis i sin uppstart. Ordföranden Kerstin Calissendorff, utsågs så sent som den 11 april i år, säger Åsa Karlsson.

– Arbetet har knappt hunnit börja, och viktig del för sanningskommissionen är den om repatriering. Då tycker vi att förslaget om en utredning riskerar att störa en nystartad och pågående process.

Vänsterpartiets Vasiliki Tsouplaki var kritisk under debatten. Bland annat mot att Socialdemokraterna hänvisade till konsultationsordningen. 

”Det är intressant att det var ett tungt vägande skäl i denna fråga men inte i det stora beslutet om gruvan i Gállok för bara några veckor sedan. Då var konsultationsordningen inget hinder för att ta det viktiga beslutet – ett beslut som helt uppenbart gick på tvärs med en tydlig opinion hos den samiska befolkningen, så besvikelsen är därför stor.”

Man kan vända på det resonemanget. Vänsterpartiet ville hålla på konsultationsordningen i Kallakbeslutet, varför vill ni inte göra det nu?

– Vi säger att det självklart är något som ska ske i dialog. Men det saknas pengar och driv i frågan, säger Vasiliki Tsouplaki till Altinget.

– De signalerna har det samiska samfundet skickat länge. De vill ha tillbaka sina kvarlevor, man vill att det ska plockas bort bilder ifrån öppna arkiv, man vill att det ska bli fart i återlämnandet av olika föremål. Så det här har de själva bett om. Varför händer det då så lite?

– I vår motion lyfter vi att sametinget ska få mer resurser till sitt etiska råd. Vi vill att riksdagen anslår resurser till de här delarna. Som jag sa i debatten så tänker man till och med lyfta bort pengar från samtingets budget när det gäller konsultationsordningen och i stället lägga det på länsstyrelserna. Varför skjuter man inte till mer medel från regeringen?

Vad förväntar ni er att tillkännagivandet ska leda till?

– Jag hoppas att det ska bli lite fart i frågan, för det har varit på gång länge. Det finns en vilja från alla håll och vi funderar på varför det inte händer mer. Därför är det viktigt att riksdagen skickar en signal till regeringen, säger Vasiliki Tsouplaki.

Forrige artikel Kommunals ordförande: ”Inte träffat en enda medlem som nöjer sig med en utredning” Kommunals ordförande: ”Inte träffat en enda medlem som nöjer sig med en utredning” Næste artikel Kontrollfunktion kan hänga löst i VA-reform Kontrollfunktion kan hänga löst i VA-reform
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.