Rollfördelningen klar på nya departementen – miljöchef får nya frågor

Arbetsordningen i de två nya departementen som uppstått ur de tre tidigare är klar. Men den fysiska flytten får vänta. Bland topptjänstemännen så blir det miljödepartementets tidigare expeditionschef som får flest nya frågor på sitt bord.

Egon Abresparr får nämligen kliva över till att bli ny rättschef på det nya landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Han blir därmed en av endast uppskattningsvis fyra tjänstemän från det tidigare miljödepartementet som inte följer med till nya klimat- och näringslivsdepartementet.

Hur känns det att landa på rättschefsrollen?

– Jag var ju rättschef länge på miljödepartementet, så den rollen kan jag. Men det roliga nu, är att det är nya frågor som man får bekanta sig med, säger Abresparr till Altinget.  

Men det blir mycket nytt för dig då?

– Ja, det mesta är nya frågor för mig. Av sakfrågorna i det nya departementet är jag bara bekant med bevarandestatus för rovdjur, och förstås plan- och byggfrågorna, som jag jobbat med tidigare.

De två expeditionscheferna för de nya departementen, Annica Sandberg och Fredrik Ahlén, kommer båda från tidigare expeditionschefsroller på närings-, respektive infrastrukturdepartementet.

– Utifrån de perspektiven så ser det kanske ut som det är de departementen som byggts på med frågor och där det flyttas frågor, medan det i själva verket är tre departement som har omorganiserats till två och i det pusslet blev jag överflödig som expeditionschef, fortsätter Abresparr, och tillägger:

– Att byta politisk ledning och byta sakfrågor hör vardagen till när man jobbar i Regeringskansliet och ger jobbet extra nerv och spänning.

Ahlén får nygamla frågor

Därmed behåller också respektive departementschef – KD-ministrarna Ebba Busch och Peter Kullgren – de högsta opolitiska tjänstemän som de haft sedan de klev in på sina respektive departement i höstas.

Fredrik Ahlén ser fram emot den nya rollen, som också innebär att han åter får bekanta sig med flera gamla näringsdepartementsfrågor när bland annat landsbygdsfrågorna byter hemmaplan. Han satt nämligen tidigare som expeditionschef på näringsdepartementet, innan infrastrukturdepartementet knoppades av.

– Så de här frågorna som finns på landsbygds- och infrastrukturdepartementet är för det första bekanta för mig, men också bekanta med varandra. Vi känner varandra hyfsat, både på chefsnivå och handläggarnivå. Sedan har det såklart hänt saker de senaste åren. Så i stort känns det nytt och spännande, men jag känner också igen en hel del av det, säger Ahlén till Altinget.

All digitalisering till finansen

Vissa gamla frågor förloras dock i den rockad som nu sker i departementen.

– Det jag har blivit av med, om man kan beskriva det så, är energifrågorna. Och sedan har digitaliseringsfrågorna gått till finansdepartementet, säger Fredrik Ahlén.

Just fördelningen av digitaliseringsfrågorna var vid regeringsbildandet inte klart hur det skulle landa. Men under hösten har det blivit klart att allt hamnar på Erik Slottners (KD) civilministerbord.

Känns det som en hård förlust att inte få arbeta med energin?

– Det är klart, det är ju spännande eftersom det var väldigt i ropet. Men detta blir helt okej. Det hade varit mycket att ha kvar det också.

Men även om de på pappret är klart hur rollerna ska fördelas, så återstår det fortsatt att fysiskt samla de nya departementen. Här är det hittills inte klart när flyttprocessen ska avslutas.

Forrige artikel Granskning av partiernas redovisning av partibidrag avslutas Granskning av partiernas redovisning av partibidrag avslutas Næste artikel Regeringen vill ta bort begränsningar för kärnkraft Regeringen vill ta bort begränsningar för kärnkraft
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.