Römosseskolan räddades i sista stund – hotas åter av nedläggning

Räddningsmissionen, som nu driver gamla Römosseskolan, har blivit nekade av Göteborgs stad att ta över hyreskontraktet till skollokalerna. ”Om vi inte får ha kvar lokalerna har vi ingenstans att ta vägen”, säger direktor Emil Mattsson till Altinget.

Efter en utdragen process tvingades den omdiskuterade Römosseskolan i Göteborg stänga vid årsskiftet. Då kom beskedet att Räddningsmissionen skulle ta över skolan. Elever och personal kunde gå kvar i sin nygamla skola, som numera heter Communityskolan i Gårdsten, när de kom tillbaka efter jullovet.  

– I början av december tog vi en första dialog med Framstegsskolans styrelse för då insåg man att det började bli kört. De ville göra vad de kunde för att rädda eleverna, så att de inte skulle behöva byta skola mitt i terminen, säger Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, till Altinget och fortsätter:  

– Vi jobbade dygnet runt i december månad, men till slut kom vi överens. Torsdagen den 4 januari fick vi tillstånd från Skolinspektionen att starta. Måndagen efter kom lärarna och tisdagen efter kom eleverna. Det blev en sömlös övergång mot alla odds. 

Kommunen säger nej 

Nu hotas skolan återigen. Lokalförvaltningen i Göteborgs stad, som äger skolans lokaler, godkände inte överlåtelsen av hyreskontrakten för gamla Römosseskolan från Framstegsskolan till Räddningsmissionen. Kommunen menar att Framstegsskolan inte har rätt att överlåta hyreskontraktet. Den 22 mars prövas ärendet i Hyresnämnden. 

I handlingarna, som Altinget har tagit del av, hänvisar Göteborgs stad till att Framstegsskolan hade fått sitt tillstånd att bedriva skola indraget och därför inte kan överlåta kontraktet.  

Tillstånd att överlåta kontraktet ges om det finns en aktiv verksamhet att överlåta, men eftersom Framstegsskolan hade förlorat tillståndet när man tecknade avtalet med Räddningsmissionen, bedömer Göteborgs stad verksamheten som nedlagd.  

I det fall Hyresnämnden skulle bedöma att verksamheten inte var nedlagd vid tillfället, pekar Göteborgs stad på att Framstegsskolan ändå inte har rätt att överlåta kontraktet. 

Kommunen menar att Räddningsmissionen inte har tagit över verksamheten som bedrevs av Framstegsskolan. Räddningsmissionen bedriver skola på eget tillstånd, skolan har bytt namn till Communityskolan i Gårdsten, och eleverna som var inskrivna i Römosseskolan har erbjudits skolplats av kommunen. ”Det som därmed är kvar att överlåta är inventarier och personal”, skriver man.

Kommunen: Lokalerna behöver renoveras

För tillfället har kommunen inga andra planer för fastigheten. Först vill Göteborgs stad utreda lokalernas skick. 

– Vi ser att de här lokalerna är i väldigt stort behov av renovering. Vi vill utreda om vi ska göra en förlängningsrenovering där skolan kan hålla 10-20 år till, eller om det finns ett så stort behov att vi skulle behöva bygga en ny och kanske större skola, säger Hannah Björk, kommunikatör på stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs stad, till Altinget.  

Emil Mattsson håller med om att upprustning av lokalerna behövs.  

– De är långt ifrån i toppklass, men våra egna besiktningar visar att de kommer att hålla i åtta till tio år till.

Kan tvingas stänga skolan

Emil Mattsson tror att utfallet blir till fördel för Framstegsskolan.  

– Man har i grunden rätt till att lämna över ett hyresavtal, utan att för den skull ta över bolaget, men det kräver fastighetsägarens godkännande. Vår bedömning är att det är vi som kommer vinna. 

Vad innebär det för er om Göteborgs stad får rätt? 

– Då skulle vi tvingas avsluta. Om vi inte får ha kvar lokalerna har vi ingenstans att ta vägen. Om vi i så fall inte snabbt hittar ersättningslokaler, vilket är svårt, skulle det innebära att 250 barn förlorar sin skola.

Forrige artikel Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Næste artikel Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.