Roswall om kritiken: Vi behöver tillsammans se till att det blir så bra som möjligt

EU-ministern Jessika Roswall uppger att hon är förvånad över den kritik som lyfts av EU-nämndens vice ordförande Matilda Ernkrans mot regeringens agerande under ordförandeskapet: ”Jag har verkligen lagt mig vinn om att förankra själva processen”, säger hon till Altinget.

EU-nämndens vice ordförande Matilda Ernkrans anser att regeringen inte lever upp till sina löften om att förankra EU-politiken brett. Särskilt när de vid upprepade tillfällen endast sökt mandat för att riksdagen ska ställa sig bakom själva ordförandeskapets ställning, utan att ange faktiska ståndpunkter i sakfrågan. 

– Jag uppfattar ändå detta som ett fulspel. Att man försöker att få det att se ut som att man söker en bredare förankring av EU-politiken, men i praktiken gör man ju inte det. Man försöker att hitta olika vägar för att hålla de svenska ståndpunkterna hos regeringen och hos förhandlingar med deras regeringsunderlag, SD, sa Matilda Ernkrans till Altinget förra veckan.

{{toplink}}

EU-minister och tidigare EU-nämndsordföranden Jessika Roswall (M) säger nu att hon blir förvånad av kritiken.

– När jag pratat med utskottsordförandena, så har jag också helt ärligt sagt att vi är bara några veckor in i ordförandeskapet, och de är också nya. Vi behöver förbättra varandra, höll jag på att säga. Men jag är inte främmande för att vi tillsammans ska se till att det blir så bra som möjligt.

Roswall trycker också på vikten av att riksdagen är involverad i ordförandeskapet, även om Regeringskansliets roll är annorlunda under de sex månaderna. 

Köper ni kritiken från S, om att det inte var tillräckligt att bara ange att ”Regeringen står bakom ordförandeskapets hantering vid rådsmötet” som ett mandat?

– Jag var helt ärligt förvånad över det. Dels har jag förankrat i riksdagen i olika formeringar om hur mandatet behöver ges ut under ordförandeskapet. För man sitter som ordförande i ett råd, där man ska kompromissa och nå överenskommelse med alla medlemsstater. Då behöver man ha ett visst handlingsutrymme. Så jag är förvånad över att hon kommer med det här. Har hon kritik så får hon föra fram det i de samtal som vi har.

Samtidigt trycker Ernkrans på att hon just fört fram kritiken i flera forum innan hon lyfte den offentligt. Roswall uppger samtidigt att regeringen justerat hållningen.

– Det som vi kommer att göra under halvåret, är att vi kommer att vara generösa med det bakgrundsmaterial som vi delar. Vilket jag också tycker framgår av de kommenterade dagordningarna. Det vi har gjort, inför det senaste finansministermötet, var att utveckla ståndpunkten lite grann. Men jag tycker att bakgrundsinformationen, som var generösare, var vårt ansvar att förmedla.

Kompromisser ska tas fram bakom stängda dörrar

Samtidigt är arbetsordningen tydlig. Riksdagen ska bestämma regeringens mandat via EU-nämnden, vars uppteckningar senare blir offentliga. Samtidigt sitter Regeringskansliet på det praktiska ansvaret att förhandla fram kompromisserna mellan lagstiftarna.

Att vara alltför explicit med vilka positioner som man avser att gå fram med kan då riskera att skjuta förhandlingen i sank om uppgifterna kommer ut. Roswall menar därför att det framöver är upp till bevis, både för riksdagen och regeringen.

– Vi har det gemensamma ansvaret att lyckas med ett framgångsrikt ordförandeskap. Det som är regeringens ansvar, för att bygga förtroendet, är att vi ska vara generösa med information om hur saker och ting utvecklas i olika sakfrågor. Det kan innebära att man kommer till utskottet tidigare, eller med utförlig information. Det tycker jag är nödvändigt, för att vi ska kunna ha det här förtroendet mellan riksdagen och regeringen under ordförandeskapet.

– Det är så jag jobbar för att hitta breda överenskommelser. Det har varit min ambition under hela tiden som jag varit EU-minister, och det är regeringens ambition. Därför blir jag förvånad över tonen från Socialdemokraterna, säger Roswall till Altinget.

Samtidigt pekar de på att de inte anser sig inkopplade. Behöver ni göra mer?

– Jag har varit på riksdagen och träffat alla partier. Sedan är det ingen hemlighet att jag har väldigt kontinuerlig kontakt både med S och SD. Det har jag har för ambition att fortsätta ha. Det har jag redan gjort. Känner Socialdemokraterna att det är oklart, då får de gärna ta upp det med mig i något av alla de samtal som vi har.

 {{toplink}}

Ni måste samtidigt hålla informationen på en viss nivå för att arbetet ska fungera väl i ordförandeskapet. Fungerar det?

– Det är därför som det är viktigt att alla statsråd har kontakt med utskotten och ger regelbunden information.

Där kan både utskotten bjuda in ministrarna, och vice versa.

– Det är det som jag har sagt, där behöver vi vara mer generösa under ett ordförandeskapshalvår, för att det ska känna sig involverade i den lite annorlunda slutliga mandatgivningen. Men den har inte stått i något vakuum, utan den hänger ihop med allt det som finns kring.

Såg du själv att det fanns en risk att ni bröt mot riksdagsordningen, som S anser, när ni gick fram med de mandaten som ni gjorde?

– Men mandaten formas ju både muntligt och skriftligt, av det som sägs på EU-nämnden. Jag har verkligen lagt mig vinn om att förankra själva processen med gruppledare, utskottsordförande och det som kallas ”lilla EU-nämnden”, säger Roswall till Altinget och avslutar:

– Men som sagt – vi jobbar hela tiden på att detta ska fungera – men alla måste också ta sitt ansvar kring detta.

Forrige artikel Skolministern: Viktigt att kraven på insyn inte blir betungande Skolministern: Viktigt att kraven på insyn inte blir betungande Næste artikel Ivo överklagar Humanas tidsfrist Ivo överklagar Humanas tidsfrist
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.