Skolministern: Viktigt att kraven på insyn inte blir betungande

Regeringen vill inte att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor och stryker direktiv i en pågående utredning. I stället vill Tidöpartierna införa en så kallad insynsprincip. ”Det är viktigt att kraven på insyn tar hänsyn till den verklighet som många skolor lever i och inte blir orimligt betungande”, säger skolminister Lotta Edholm (L) i en skriftlig kommentar till Altinget.

Skolinformationsutredningen ska inte längre titta på införandet av en offentlighetsprincip i fristående skolor, meddelar utredare Ulrika Geijer i en intervju med Altinget. I stället ska en så kallad insynsprincip utredas, vilket tidigare framgått av Tidöavtalet.

Altinget har sökt skolministern som återkommit med skriftliga svar.

Hur ska insynsprincipen fungera till skillnad från offentlighetsprincipen? 

– Det är extremt viktigt att det finns gedigen insyn och transparens i fristående skolor. Skolor som fått förtroendet att bedriva utbildning med offentlig finansiering måste kunna granskas. Regeringen kommer kraftigt minska utrymmet för aktörer med kvalitetsbrister i sin verksamhet, och bättre öppenhet och transparens kommer bidra till att kunna identifiera missförhållanden, säger skolminister Lotta Edholm. 

Hon fortsätter: 

– Det är dock så att offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för till exempel mindre fristående skolor som ofta saknar juridiska och administrativa stödresurser. Det är viktigt att kraven på insyn tar hänsyn till den verklighet som många skolor lever i och inte blir orimligt betungande. Det kan bland annat vara frågan om att inte ha samma krav på ett snabbt utlämnande av handlingar som gäller för offentliga skolor, exempelvis vid lov. 

Tidigare har Idéburna skolors riksförbund, som representerar flera mindre friskolor, välkomnat att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. 

– Det skulle nog uppstå en extra kostnad, framför allt i början. Men detta är i realiteten inget större problem. Offentlighetsprincipen gör att man måste ha ordning på sina handlingar, men det måste man ha även idag, sa ordförande Håkan Wiclander i en intervju med Skolvärlden.

– Jag tror vi vill samma sak här. Vi har rätt att veta vad våra skattepengar går till och insynen behöver öka drastiskt. Men behöver det innebära samma krav på skyndsamhet hos en skolkoncern som en byskola? Det är frågor som vi behöver titta på i nära dialog med de små friskolorna, säger Lotta Edholm. 

{{toplink}}

Tillfällig lösning förlängs

Sedan SCB:s och Skolverkets tolkningar av lagstiftning ändrats får statistik om fristående skolor inte lämnas ut, så länge enskilda skolor kan identifieras. På kort sikt har problemet lösts med tidsbegränsade sekretessbrytande bestämmelser. Men dessa slutar gälla den 1 juli 2023.

– Den långsiktiga lösningen kommer inte att hinnas med innan sommaren så den tillfälliga bestämmelsen kommer att förlängas, säger Lotta Edholm.

När kommer den långsiktiga lösningen att vara på plats?

– Frågan bereds inom regeringskansliet nu och är för tidigt att säga.

Beslutskedja: Tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolinformation

28/10
2020
18/1
2021
11/2
2021
18/3
2021
23/3
2021
19/5
2021
14/2
2023

Forrige artikel Boverket ska minska – men uppdraget är samma enligt Carlson (KD) Boverket ska minska – men uppdraget är samma enligt Carlson (KD) Næste artikel Roswall om kritiken: Vi behöver tillsammans se till att det blir så bra som möjligt Roswall om kritiken: Vi behöver tillsammans se till att det blir så bra som möjligt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.