S: Låt alla högskolor införa egna antagningskrav

”Varenda vinstdrivande skola har en sedelpress i källaren”, säger Åsa Westlund (S). För att motverka betygsfusk vill partiet se ett totalstopp för vinstuttag för skolor. Dessutom tycker partiet att offentliga lärosäten ska kunna följa Handelshögskolans exempel och införa egna antagningskrav.

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund beskriver den svenska skolan som ”söndertrasad av privatiseringsexperiment” och lyfter Roger Akelius avbrutna Academediaköp som ett exempel.

– Akeliusaffären och dess snöpliga slut visar hur Sverige har blivit beroende av stora ägare till stora skolkoncerner. Det blev också väldigt tydligt att dagens skolägare prioriterar det egna vinstuttaget före utbildningarnas kvalitet, säger hon på en presskonferens under onsdagen.

Nyligen kom en rapport från Universitetskanslersämbetet och Skolverket som visade på att friskolestudenter presterar sämre vid universitet och högskolor än de studenter som har gått i kommunal gymnasieskola, trots att de har haft ungefär samma gymnasiebetyg.

– Det här är förödande kritik av vinstdrivande skolor som bekräftar bilden att betygsinflationen och betygsfifflet är direkt kopplat till viljan att göra vinst.

{{toplink}}

Partiet ser faror med att vinstdrivande skolor använder sig av höga och lättförtjänta betyg för att locka elever och tjäna pengar.

– I praktiken innebär kombinationen av marknadsskolan och betygssystemet att varenda vinstdrivande skola har en sedelpress i källaren.

Låt alla högskolor skärpa antagningskraven

Tidigare under våren meddelade Handelshögskolan i Stockholm att man inför ett krav på att sökande, utöver betyg, ska ha skrivit högskoleprovet med ett resultat på 1,25 poäng eller högre.

– Det har känts obehagligt, vi har drabbats av en olustkänsla som handlar om huruvida vi kan lita på att det är rätt studenter som tas in här eller inte, sade Handelshögskolans rektor Lars Strannegård till Dagens Nyheter.

Kravet beskriver han som ”en kontrollbesiktning” av betygen. Det här upprör Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.

– Att en högskola känner sig tvingad att införa egna kontroller för att kontrollera kvaliteten på de elever man tar in är anmärkningsvärt. Det underminerar tilliten, meritokratin och trovärdigheten och det är djupt orättvist. Elever som kämpar, har gjort rätt för sig och har fått rättvisa betyg trängs undan av elever som har fått glädjebetyg. Elever i svensk skola lär sig att man inte kan lita på Sverige som rättssamhälle.

Ändå föreslår Socialdemokraterna att även offentliga lärosäten ska få möjlighet att göra som Handelshögskolan.

– Utbildningsminister Mats Persson borde se till att även offentliga lärosäten kan använda den här möjligheten på de utbildningar som har högst antagningspoäng. Förhoppningsvis kan det här vara en akut och tillfällig åtgärd för att förhindra de värsta orättvisorna.

På längre sikt ser Socialdemokraterna dock att ett vinstförbud för friskolor är det enda möjliga sättet att bli av med betygsfusket.

– Det räcker inte med förändringar i reglerna för hur betyg ska sättas, det krävs att vi får bort incitamenten att fiffla med betygen. Då måste vinstjakten bort från svensk skola.

Forrige artikel Nattågen till Jämtland hänger löst utan budgettillskott Nattågen till Jämtland hänger löst utan budgettillskott Næste artikel EU-parlamentet klubbar världens första lag om AI EU-parlamentet klubbar världens första lag om AI
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.