S pressar regeringen om kortare tillståndsprocesser

Regeringen borde använda sig av de färdiga förslag som redan finns för att korta och förenkla tillståndsprocesserna, anser Socialdemokraterna som satt samman en lista med nio prioriterade åtgärder. ”Det går att göra mer och göra det snabbare än vad regeringen gör”, säger Fredrik Olovsson (S):

Regeringens arbete för att korta tillståndsprocesserna går alldeles för långsamt. Det anser Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.

– Det finns många förslag som är utredda och remissbehandlade. Det går att göra mer och göra det snabbare än vad regeringen gör, säger Fredrik Olovsson vid en pressträff på måndagsförmiddagen och syftar på förslagen i de två utredningar som S-MP-regeringen tillsatte: Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen.

Regeringen har också utlovat, genom skrivningar i Tidöavtalet, att delar av Miljöprövningsutredningens förslag ska genomföras. Däremot är det oklart när det kommer att ske i tid.

– Jag önskar jag kunde sätta en prognos för det, sade klimat- och näringsminister Ebba Busch (KD) till Altinget för cirka en månad sedan.

En priolista med nio åtgärder

Men enligt Socialdemokraterna bör det ske omgående och vid pressträffen presenterar Olovsson och Sätherberg en lista på nio prioriterade förslag som de anser att regeringen bör gå fram med för att snabbare tillståndsprocesser för el, industri och investeringar i ny teknik.

Ett av förslagen är att, återigen, ge Försvarsmakten i uppdrag att agera för snabbare handläggning vid tillståndsprocesser. Ett annat att stärka länsstyrelserna genom att inrätta en expertgrupp för klimat, som kan stötta vid handläggningen. En tredje att arbeta för parallella tillståndsprocesser, det vill säga där olika delar av en tillståndsfråga kan hanteras samtidigt.

– Det är för att speeda upp det hela helt enkelt, säger Fredrik Olovsson.

Inte bara Sätherberg och Olovsson anser att Tidöpartierna bör trycka ner gasen, från olika branschorganisationer hörs röster som vill se verkstad och även från andra partier i oppositionen.

C: Regeringen vet inte vad man vill

Rickard Nordin, Centerns energipolitiska talesperson, säger att han trots allt inte är särskilt förvånad över att regeringen än så länge inte gått fram med några förslag till lagändringar eller andra åtgärder.

– Det mesta jag har hört är att man säger att man vill korta tillståndsprocesserna, men man säger inte vad man vill göra. Jag tror inte regeringen vet vad man vill göra, säger han till Altinget.

Enligt Tidöavtalet utlovas även en utredning i syfta att ta fram förslag för en mer effektiv, flexibel och förutsebar miljötillståndsprövning. Rickard Nordin har ingenting emot en ny utredning och säger att det finns frågor att utreda, men det är under förutsättning att en utredning inte leder till att färdiga förslag inte genomförs.

– Det skulle innebära flera förlorade år. Vi kan inte vänta på det, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Kvinnor äger färre fastigheter – störst skillnad utanför storstäderna Kvinnor äger färre fastigheter – störst skillnad utanför storstäderna Næste artikel Isabella Lövin om nya havsavtalet: ”Täpper igen enormt hål” Isabella Lövin om nya havsavtalet: ”Täpper igen enormt hål”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.