S: Vi riskerar att förlora ledartröjan

Sverige riskerar att att gå miste om stora investeringar genom regeringens klimatpolitik, enligt Socialdemokraternas Anna-Caren Sätherberg. ”Det här handlar om hundratusentals jobb i Sverige som inte vi vill riskera att förlora”, säger hon.

Från oppositionen är tongångarna inte nådiga inför miljö- och klimatpolitiken i årets budgetproposition. Centerpartiets Rickard Nordin oroas framför allt av den samlade bedömningen av regeringens politik.

– Det är ändå en utradering av ett decenniums klimatpolitik, säger han till Altinget.

{{toplink}}

Socialdemokraternas gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet anser att regeringen riskerar att gå miste om stora investeringar genom sin politik.

– Socialdemokraternas mål är ju att vi ska ha på oss ledartröjan, säger Anna-Caren Sätherberg, till Altinget och fortsätter:

– För det här handlar ju också om en omställning. Det här handlar om hundratusentals jobb i Sverige som inte vi vill riskera att förlora, och att de investerar i ett annat land. Om alla länder agerar som Sverige nu med att öka utsläppen, när vi har alla förutsättningar att vi inte ska göra det, det hänger inte ihop. Det är ju en klimatkris.

L: 7 av 8 ville ha lägre bränslepriser

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) förstår att regeringen får kritik för att vägen för att nå 2030-målen nu är än längre. Men hon pekar på att andra vallöften pressar på.

– Sju av åtta partier gick till val på att sänka bränslepriserna. Och då fungerar svensk demokrati på så vis att det också blir utfallet: Man vill sänka bränslepriserna, säger Pourmokhtari till Aftonbladet och tillägger:

– Men jag är väldigt intresserad också av att höra vad Sveriges största parti tycker om reduktionsplikten. För de har fortfarande inte svarat hur de förhåller sig till den, säger Pourmokhtari, apropå att den sänkta reduktionsplikten bidrar till den största utsläppsökningen.

S: Vi har annan politik

Socialdemokraternas Anna-Caren Sätherberg säger att partiet kommer att ge närmare besked efter att ha fått se regeringens förslag.

– Vi jobbar ju naturligtvis hela tiden med ett eget förslag, men de har ju inte ens lagt sitt än. Och när vi väl får se det fullständigt, då tar vi ställning, säger hon.

Hon pekar på att partiet redan visat på andra vägar för att nå de uttalade målen, bland annat genom en ”tankrabatt” för dem som är beroende av bilen, som skulle ge glesbygdsbor 2 000 kronor i sänkta kostnader per år. Därmed skulle det vara en mer riktad insats.

– De gör ju som alltid, att de ser till att det egentligen är de som har de största bilarna, de största utsläppen, män i stad, som får mest pengar. De gjorde ju likadant med reseavdraget, säger Sätherberg.

Forrige artikel EU-revisorer sågar miljardprogram mot kvinnovåld: ”Ingen effekt” EU-revisorer sågar miljardprogram mot kvinnovåld: ”Ingen effekt” Næste artikel Boverket får tillskott för renoveringskrav - men först 2026 Boverket får tillskott för renoveringskrav - men först 2026
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.