Boverket får tillskott för renoveringskrav - men först 2026

Boverket har begärt extra pengar för att hantera de krav som kommer med ett nytt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). Regeringen har delvis lyssnat, men pengarna kommer först om två år. 

I budgetunderlaget för 2024 har Boverket äskat utökade medel på totalt 68 miljoner kronor. Boverket får visserligen ett utökat anslag på 6 miljoner jämfört med förra året. Men de får inte det tillskott de efterfrågat för att kunna hantera de nya EU-direktiven om byggnaders energiprestanda (EBPD) eller den nya byggproduktsförordningen.

Boverket menar att tillsynen av energideklarationer, till följd av det nya EU-direktivet EBPD, kommer att kräva en permanent ökning av anslaget till myndigheten från 13 miljoner kronor per år till 25 miljoner kronor. 

Regeringen har delvis lyssnat in myndigheten och kommer att skjuta till de 12 miljoner kronorna som Boverket efterfrågat för att hantera EBPD, men först år 2026. Under 2024 och 2025 bedömer de att Boverket kan hantera de nya kraven inom det befintliga anslaget. 

Risk för försening

Från Boverkets sida har man tidigare sagt att det finns en risk att införandet kommer att försenas i Sverige om myndigheten inte får tillräckliga resurser för att stötta kommuner, fastighetsägare och andra aktörer. 

– Det är stora förändringar i de förslag som finns. Det innebär att många människor kommer behöva jobba med det här. Vi kommer att behöva bygga om vårt energideklarationssystem och lagstiftningen behöver förändras, har Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren tidigare sagt till Altinget med anledning av de minskade anslagen. 

I maj gav regeringen Boverket i uppdrag att se över det svenska energiklassningssystemet. Syftet är att säkerställa att kraven på Sverige till följd av det nya direktivet blir liknande de krav som kommer ställas på andra länder. Ett arbete som nu pågår hos myndigheten. 

– Uppdraget till Boverket är viktigt för att säkerställa att Sverige har likvärdiga konkurrensvillkor med övriga Europa vad gäller energieffektivisering av byggnader, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson då. 

Inga resurser till byggproduktförordningen

För att hantera den nya byggproduktförordningen som just nu förhandlas inom EU bedömer Boverket att de behöver 5 miljoner ytterligare i anslag per år. 

Här tillför dock regeringen inte några extra resurser i budgeten som nu presenterats. Vilket Boverket menar innebär en stor risk att de inte kan leverera den expertkunskap som krävs och att svenska aktörer riskerar att inte leva upp till de krav som ställs och därmed missgynnas i konkurrensen. 

Altinget har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) för en kommentar. Han har inte återkommit. 

 {{toplink}}

Forrige artikel S: Vi riskerar att förlora ledartröjan S: Vi riskerar att förlora ledartröjan Næste artikel S vill att mediestödet görs om: ”Historiskt viktig fråga” S vill att mediestödet görs om: ”Historiskt viktig fråga”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.