S vill att mediestödet görs om: ”Historiskt viktig fråga”

Socialdemokraterna vill att regeringen omprövar förslaget om ett nytt mediestöd. ”Det riskerar att bli väldigt höga trösklar för att starta nya tidningar”, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutionsutskottet.

Det var i somras regeringen presenterade ett nytt mediestöd mot bakgrund av den utredning av Mats Svegfors som den tidigare S-regeringen tog emot före maktskiftet.

{{toplink}}

Nu vill Socialdemokraterna att lagförslaget omarbetas och hoppas på dialog med regeringen i frågan.

– Det riskerar att bli väldigt höga trösklar för att starta nya tidningar, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

”Värde i att vara överens”

Socialdemokraterna har tidigare kritiserat regeringens förslag för att ha urvattnat demokrativillkoret och ser nu fler faror med stödets utformning. Partiet saknar bland annat en paragraf om behovsprövning som fanns med i utredningen.

– Det ska vara de som behöver stödet mest som ska få stöd, säger Karkiainen som vill lyfta in paragrafen i förslaget.

När riksdagen nu ska behandla förslaget före beslut i november hoppas S på en god dialog med regeringen.

– Presstödet är ju historiskt sett en viktig politisk fråga för många politiska partier, där vi sett ett värde i att vara överens brett över blockgränserna, säger Ida Karkiainen.

Forrige artikel Boverket får tillskott för renoveringskrav - men först 2026 Boverket får tillskott för renoveringskrav - men först 2026 Næste artikel Behovet av nya bostäder större än beräknat Behovet av nya bostäder större än beräknat
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.