Så fördelas budgetpengarna till skolan

De 500 miljoner som regeringen tillförde till kommunerna i vårändringsbudgeten har nu fördelats. Altinget listar hur mycket kommunerna får. 

I vårändringsbudgeten sköt regeringen till 500 miljoner kronor till skolan för att motverka inflationens effekter och upprätthålla kvaliteten i undervisningen. 

Tillskottet beräknades räcka till 1 miljon läroböcker eller lönekostnaderna för 1 320 lärartjänster under ett halvår, men enligt både fackförbundet Sveriges Lärare och Sveriges Kommuner och Regioner var summan inte tillräcklig. 

– För att hindra nedskärningarna som sker behövs det 2 miljarder. Och 2 miljarder till löneökningar för våra medlemmar. En halv miljard räcker inte långt, det är ju mindre än en fjärdedel av de pengar som behövs, sade Åsa Fahlén, dåvarande ordförande för Sveriges Lärare, till Altinget

Nu har de 500 miljonerna delats upp mellan kommunerna i respektive län. 

{{toplink}}

Forrige artikel Utbildningsministern: ”Pengarna ska leverera riktig forskning” Utbildningsministern: ”Pengarna ska leverera riktig forskning” Næste artikel Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar Omtag för biljettreform utlovas – men minister ser utmaningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.