Så ska EU-parlamentet undvika ny korruptionsskandal – ”Stora brister”, anser kritiker

Nu inleds arbetet med att se till att den korruptionsskandal som den senaste månaden skakat EU-parlamentet inte upprepas. Men redan det första förslaget på åtgärder som parlamentets talman Roberta Metsola lagt fram får kritik för att vara långt ifrån tillräckligt. ”Jag tycker att man ska vara väldigt hård”, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S), vars egen politiska grupp står i centrum för skandalen.

BRYSSEL. Bara dagar efter att den så kallade Qatarhärvan briserade i mitten av december utlovade EU-parlamentets talman Roberta Metsola omfattande reformer för att bekämpa korruption och återvinna medborgarnas förtroende. 

Korruptionsskandalen, där flera EU-parlamentariker misstänkts ha tagit emot omfattande mutor för att påverka beslut till både Qatars och Marockos fördel, har satt fingret på brister i parlamentets regelverk vad gäller öppenhet och kontroll av ledamöternas aktiviteter. 

På torsdagen presenterade Roberta Metsola ett första internt förslag på 14 åtgärder, som är tänkta att kunna genomföras på kort sikt, för ledarna av parlamentets politiska grupper.

”Idag presenterade jag en första uppsättning förslag för att reformera, återuppbygga förtroende och bekräfta Europaparlamentet som en modern och öppen institution för parlamentets gruppledare”, twittrade Roberta Metsola efter torsdagens möte, och sammanfattade förslagen med orden: ”Integritet. Oberoende. Ansvarighet.”{{toplink}} Bland annat föreslår Metsola att EU-parlamentariker ska hindras från lobbyverksamhet ett år efter att de lämnat sitt uppdrag. Hon vill även införa ett förbud mot så kallade vänskapsgrupper med tredjeländer och att alla parlamentsledamöter ska bli skyldiga att redovisa möten.

Mer och tydligare information bör dessutom göras tillgänglig för allmänheten enligt förslagen och reglerna för vad som krävs för att komma in i parlamentet ska bli striktare.

”Stora brister”

Men förslagen får kritik från anti-korruptionsorganisationer.

Enligt Transparency International, som själva tagit fram 10 förslag på åtgärder, har Metsolas förslag stora brister. Bland annat saknas enligt organisationen skydd för visselblåsare, en striktare uppförandekod och att EU:s bedrägeribekämpningskontor OLAF ges tillgång till ledamöternas kontor.
 
– Parlamentet fortsätter att helt och hållet lita på att reglerna efterlevs. Vi vet att det inte fungerar. Vi behöver oberoende, utomstående tillsyn, säger Michiel van Hulten, chef för Transparency Internationals EU-kontor, i ett uttalande.

Corporate Europe Observatory, som bevakar lobbyverksamhet mot EU-institutionerna, efterlyser en mer långsiktig och grundläggande reform. 

– Vi behöver mer än tillfälliga åtgärder. Vi behöver en robust uppsättning lobbyingregler som efterlevs på rätt sätt. Det här förslaget missar målet i viktiga etiska frågor, säger Olivier Hoedeman, koordinator på Corporate Europe Observatory, i ett uttalande.

Talmannen Roberta Metsola försvarar dock sina förslag som hon kallar för snabba åtgärder. 

– I det här fallet har mitt mål från början varit att agera snabbt. Jag skulle kunna dra ut på tiden, och 2024 skulle vi fortfarande prata om det. Men nej, jag föreslår snabba åtgärder så att vi sedan kan fokusera på de stora lagstiftningsärenden som väntar oss under våren, säger Roberta Metsola i en intervju med belgiska dagstidningen Le Soir på fredagen.

Fritzon: ”Ett alldeles särskilt ansvar” 

Även inom EU-parlamentet finns det viljor som vill gå längre. På torsdagens gruppledarmöte lade den socialdemokratiska gruppen – som också är den grupp som skakats hårdast av korruptionsskandalen då samtliga av de misstänkta ledamöterna kommer från just denna partigrupp – fram ett förslag på åtgärder som går längre än Metsolas.

Bland annat kräver de bättre skydd för visselblåsare och att ett etiskt organ med tillsyn över alla EU-institutioner inrättas innan mandatperiodens utgång våren 2024. 

Svenska socialdemokraten och EU-parlamentarikern Heléne Fritzon välkomnar både Metsolas initiativ och sin egen grupps ambitioner att gå längre.

– Jag tycker att man ska vara väldigt hård. Vi måste göra allt vi kan för att skydda oss mot korruption och det måste göras snabbt och med hög prioritet, säger hon till Altinget.

Att den socialdemokratiska gruppen driver på för mer långtgående reformer är enligt Heléne Fritzon bara en del av det arbete som nu pågår för att gå till botten med korruptionsproblemen. Parallellt pågår även en intern utredning om vad som hänt inom partigruppen samt processen att stödja den pågående offentliga utredningen av de misstänkta brotten. 

– Det var en chock för mig när jag nåddes av beskedet om den här skandalen, men det är också en skam. För mig som socialdemokrat som har jobbat med våra värderingsfrågor i hela mitt politiska liv så hade jag inte kunnat föreställa mig att det skulle kunna hända i min politiska grupp. Vi har ett alldeles särskilt ansvar i det här, säger Heléne Fritzon.

Forrige artikel Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender Næste artikel Läkemedelsverket växlar upp under ordförandeskapet Läkemedelsverket växlar upp under ordförandeskapet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.