Nya åtal och gripanden i Qatargate

Korruptionsskandalen Qatargate växer. I veckan väntas den nu korruptionsåtalade Marc Tarabella höras. Hans socialdemokratiske partikollega, italienaren Andrea Cozzolino, är gripen i Italien, men vägrar låta sig utlämnas till Belgien.  

Af Cecilie Fischer, Sanna Rayman
redaktionsassistent Altinget.dk, chefredaktör Altinget.se

Utredningen av korruptionsskandalen ”Qatargate” får nu ytterligare konsekvenser för ännu en parlamentsledamot. Belgaren Marc Tarabella, som i förra veckan fråntogs sin parlamentariska immunitet, åtalas nu för korruption. Det rapporterar bland andra Politico, som även skriver att Tarabella är överförd till ett fängelse i Bryssel för att höras på torsdag.  

Tarabella och partifränden Andrea Cozzolino, ledamot från Italien, fråntogs båda sin parlamenteriska immunitet i förra veckan, vilket även resulterade i att italiensk polis – på uppdrag av belgiska myndigheter – grep Cozzolino i Neapel på fredagen, enligt Reuters. Cozzolino är emellertid kvar i Italien och vägrar enligt Politico att låta sig utlämnas till Belgien. 

Historiskt stor skandal

I december greps grekiska Eva Kaili, då vice talman i Europaparlamentet, i ett omfattande fall som många förutspår är den största korruptionsskandalen i Europaparlamentets historia.

Belgiska myndigheter misstänker att flera parlamentsledamöter har tagit emot pengar och gåvor från Qatar i utbyte mot att hjälpa Qatar till inflytande i Europaparlamentet.

Huvudmisstänkt i fallet är den tidigare italienske parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri, som nu samarbetar med de belgiska myndigheterna och har ingått ett bekännelseavtal. Enligt Panzeri ska Marc Tarabella ha fått minst 120 000 euro för att plädera för Qatars fall i parlamentet.{{toplink}}

 

Artikeln är en översatt och bearbetad version från Altinget.dk

Forrige artikel Zelenskyjs Brysselresa läckte – talmannens tjänstemän pekas ut Zelenskyjs Brysselresa läckte – talmannens tjänstemän pekas ut Næste artikel Ex-landshövding och stålprofil blir djurskyddsutredare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.