Huvudmisstänkt i ”Qatargate” erkänner sig skyldig

Den tidigare italienske parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri kommer att samarbeta med de belgiska myndigheterna. Han åtar sig att avslöja vem han mutade och vilka länder som gav honom pengarna för det.

Af Rikke Albrechtsen, Johan Auken Alstrup
EU-redaktør respektive redaktionsassistent

Vilka länder har använt pengar till mutor och vem har mottagit pengarna i Europaparlamentets korruptionsskandal ”Qatargate”?

Den huvudmisstänkte i fallet, Pier Antonio Panzeri, kommer att avslöja detta för de belgiska myndigheterna efter att ha erkänt och ingått en uppgörelse. Det rapporterar bland andra Financial Times.

Panzeri, som anklagas för korruption, penningtvätt och deltagande i en kriminell gruppering, kommer att få ett reducerat straff i utbyte mot sitt samarbete. Flera länder, däribland Marocko och Qatar, misstänks ha finansierat Panzeris mutor för att påverka EU:s politik.

Pier Antonio Panzeri är en av fyra häktade i fallet som nådde förstasidorna efter att mer än 1,5 miljoner euro i kontanter hittats i resväskor och kuvert i Bryssel. Nästan hälften återfanns i Panzeris hem.

Den grekiska socialdemokratiska parlamentsledamoten Eva Kaili och hennes partner Francesco Giorgi, liksom Niccolo Figa-Talamana, generalsekreterare för den icke-statliga organisationen ”No Peace Without Justice”, åtalas också i fallet.

Två andra granskas

De belgiska myndigheterna har bett Europaparlamentet att häva den diplomatiska immuniteten för ytterligare två parlamentariker i samband med fallet.

Det gäller italienaren Andrea Cozzolino och belgaren Marc Tarabella, som också är socialdemokrater.

Pier Antonio Panzeri har erkänt att han betalat Tarabella minst 120 000 euro i kontanter för att föra Qatars talan i Europaparlamentet, enligt belgiska medier.

Tarabella uteslöts ur både parlamentets socialdemokratiska grupp (S&D) och från sitt inhemska parti i onsdags. Cozzolino drog sig tillbaka tidigare samma dag.

S&D-gruppen har nu inlett en intern utredning för att granska medlemmarnas beteende. Studien kommer att genomföras av den spanska juridikprofessorn Silvina Bacigalupo, som också är chef för Transparency International i Spanien, samt den tidigare brittiska labourledamoten i Europaparlamentet, Richard Corbett. Han har även ett förflutet som den som höll i pennan när parlamentets interna uppförandekod togs fram.

Forrige artikel Academedia stänger grundskola i Malmö Næste artikel Politikertätt på årets Folk och kultur – Liljestrand (M) inviger
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.