Så ska nya gd:n ta Arbetsförmedlingen ”från bidragssluss till jobbmaskin”

När Maria Hemström Hemmingsson presenterades som ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen (AF), kommenterade hon kritiken om att myndigheten valt fel strategi för dem som står längst från arbetsmarknaden. ”Arbetsförmedlingen får tillbaka ansvaret för den gruppen. Det ser jag som ett svar på den diskussion som har förts”, säger Maria Hemström Hemmingsson till Altinget.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) presenterade på fredagen Maria Hemström Hemmingsson som ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen (AF). Altinget publicerade dagen före en intervju med tidigare analyschefen Annika Sundén. Hon menar att Rusta och matcha inte har fungerat för dem som står längst bort från arbetsmarknaden.

{{toplink}}

– Jag tror att det här avspeglar sig i det uppdrag som Arbetsförmedlingen har nu. De som står längst från arbetsmarknaden ska inte anvisas till Rusta och matcha, inte till de privata aktörerna. Utan Arbetsförmedlingen får tillbaka ansvaret för den gruppen. Det ser jag som ett svar på den diskussion som har förts, säger Maria Hemström Hemmingsson till Altinget.

”Med egen personal”

Hon syftar då på punkt 3.1 i regleringsbrevet för 2024, där det står att AF ”ska, med egen personal, lokalt och regionalt effektivt sammanföra arbetssökande med de arbetsgivare som söker arbetskraft. Verksamheten ska, som ett komplement till matchningstjänster, förstärka stödet till arbetslösa som inte bedöms kunna få ändamålsenligt stöd inom ramen för dessa”.

Vilken är de idéburna aktörernas plats i det arbetet?

– Det är en diskussion som har pågått och som jag inte kan svara på i dag, för jag är inte så väl insatt i det. Jag vet att idéburna organisationer gör ett otroligt viktigt arbete inom flera olika områden, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Det var annars påfallande raka besked under presskonferensens inledning, där mer handlade om piska än om morot.

– Arbetsförmedlingen måste gå från att vara bidragssluss till att vara jobbmaskin, inledde arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson presskonferensen.

Maria Hemström Hemmingsson fortsatte:

– Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring. Den ska ge ersättning under begränsade perioder mellan olika jobb. Det är inte en ersättning som man lever ett helt liv på. Ersättningen utgår utifrån förutsättningen att vissa villkor är uppfyllda. Ett av dem är att man aktivt söker arbete och är beredd att acceptera rimliga jobberbjudanden. I regelverket ingår också att man i takt med arbetslöshetens längd breddar sitt geografiska och yrkesmässiga sökområde.

Ska prioritera långtidsarbetslösa

Båda talade om att ge bättre stöd till den som är eller riskerar att bli långtidsarbetslös. I AF:s regleringsbrev står det också att myndigheten ska prioritera arbetet med den gruppen. Målet är att man ska övergå till arbete eller reguljär utbildning.

Vidare ska de förbättra matchningen och stödja kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Det ska ske via etableringsjobb, nystartsjobb och matchningstjänster.

Beskedet från AF:s jurister förra året om att det saknas juridiska förutsättningar för att låta kommunerna utföra arbetsmarknadsinsatser mot ersättning från myndigheten har orsakat stor uppståndelse. Är det rimligt?

– Det här är en utmaning, kan jag bara säga. För det är AF som äger bedömningen om en person står till arbetsmarknadens förfogande eller inte. Om personen gör det så har den rätt till insatser från Arbetsförmedlingen – oavsett vilken ersättningsform det gäller. Oavsett om det är ekonomiskt bistånd, etableringsersättning eller a-kassa.

{{toplink}}

– De människor som inte bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande, de är hänvisade till ekonomiskt bistånd. Så ser det ut i dag, så är regelverket. Jag väljer att inte kommentera mer, för det ingår inte i mitt uppdrag att kommentera hur regelverket ska se ut.

Men det ingår i ditt uppdrag att återkoppla till ministern, om du ser något du uppfattar som en orimlig ordning?

– Statsrådet vet redan att jag kommer att informera om allt som jag bedömer behöver åtgärdas. Han vet också att jag vet att det är politiken som bestämmer.

Altinget frågade Johan Pehrson om man inte skjuter sig själv i foten om inte lagstiftningen gällande kommunerna förändras.

– När det gäller Arbetsförmedlingens ställningstagande har myndigheten bedömt att det kan finnas begränsningar när det gäller möjligheten att träffa finansiella överenskommelser med kommuner. Det handlar dels om att till exempel regler för statsstöd behöver följas, dels att sådana överenskommelser inte får konkurrera med tjänster som har upphandlats, säger Johan Pehrson.

– Det är Arbetsförmedlingen som måste bedöma vad som är möjligt och lämpligt utifrån gällande lagstiftning och de avtal som Arbetsförmedlingen har ingått, lägger han till.

Samtidigt menar han att samarbetet mellan AF och kommunerna måste fungera bättre.

– Vi har en pågående dialog med kommunerna om det viktiga arbete som görs där. Den klassiska primärkommunen har ansvar för de medborgare som bor där. Arbetsförmedlingen ska ha samarbetsavtal med dem för att komplettera. Men än så länge är regeringen noga med att den breda arbetsmarknadspolitiken som påverkar arbetsmarknaden är en statlig uppgift.

Ökat fokus på dem som står längst från arbetsmarknaden, samtidigt som förvaltningsanslagen minskar. Är det inte så att den här gruppen kostar mest av alla att stötta?

– Jo absolut. Personer med låg utbildning måste komma in i mer reguljär utbildning så att man blir anställningsbar. Det är ett personligt ansvar, oavsett om du har kommit från ett annat land eller bott i Sverige länge. Därför är satsningarna på ordinarie utbildning så viktig.

– Sedan kan man komma tillbaka till Arbetsförmedlingen för att kunna få en kompletterande arbetsmarknadsutbildning eller en subventionerad anställning.

Lång erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor

Maria Hemström Hemmingsson tillträder den 1 mars och kommer närmast från rollen som gd på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), hon har haft samma roll på Inspektionen för socialförsäkring, samt varit tillförordnad gd för Försäkringskassan.

Hon har tidigare även varit departementsråd på arbetsmarknadsdepartementet och var huvudsekreterare i Delegationen för jämställdhet i arbetslivet. Hon har en doktorsexamen i nationalekonomi från Uppsala universitet, där hon disputerade 1998 med avhandlingen ”Salary determination in professional labour markets”.  

AF leddes av Maria Mindhammar från 2019 fram till oktober förra året. Hon har nu blivit ny gd för Migrationsverket efter Mikael Ribbenvik.

Efter Mindhammars myndighetsbyte har Lars Lööw varit vikarierande generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Den 1 mars blir han i stället gd för Arbetsmiljöverket.

Det är i nuläget inte klart vem som efterträder Maria Hemström Hemmingsson på IFAU, enligt uppgifter till Altinget från Johan Pehrsons stab.

Forrige artikel Kullgren väntar sig inga applåder från miljörörelsen Kullgren väntar sig inga applåder från miljörörelsen Næste artikel Universitetens expansion utmanar studenter och lärare Universitetens expansion utmanar studenter och lärare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.