Samisk ilska när regeringen stressar Kallak-ärendet

Sametingets möte med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) om Kallak-ärendet ingav inget hopp, enligt ordförande Håkan Jonsson. Han är övertygad om att regeringen har bestämt sig för att ge klartecken till en gruva. ”Jag är förvånad att Karl-Petter har så bråttom.” säger han till Altinget.

Mötet med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i förra veckan bekräftade det Sametingets ordförande Håkan Jonsson redan befarade. Det vill säga att regeringen redan har bestämt sig för att ge grön flagg till en järnmalmsgruva i Kallak. Detta trots att Thorwaldsson inte sa det rakt ut vid mötet med Sametingets representanter.

– Det är bara en känsla. Han talar så gott om gruvor, men inte lika mycket om rennäringen och samisk kultur. Man förstår att regeringen har för avsikt att säga ja, säger Håkan Jonsson till Altinget och fortsätter:

– Han sa att det är två riksintressen som står mot varandra. Och han pratade väldigt mycket om hur viktig gruvnäringen är.

Regeringens trovärdighet faller

Sametinget anser att regeringens arbete med en sanningskommission om statens övergrepp mot samer och inrättandet av en konsultationsordning tappar sin trovärdighet – om regeringen i samma andetag beslutar om koncession för en gruva i viktiga samiska närings- och kulturmarker.

Det samiska parlamentet är också mycket kritiskt till hur regeringen använder sig av gröna argument för att stressa fram exploateringar i samiska kärnområden, när det i själva verket handlar om en järnmalmsgruva.

– Jag är förvånad att Karl-Petter har så bråttom, säger Håkan Jonsson som känner oro inför att beslutet ska komma under julhelgen, då Thorwaldsson talat om ett beslut ”i närtid”.

Om Unesco-dokumentet

Det som talar emot ett beslut så snabbt är att Sirges och Jåhkågasska samebyar har fått förlängd svarstid till den 7 januari för att svara på inlagor från Unesco och Jokkmokk Iron Mines som kommit till regeringen under hösten, enligt rennäringens intresseorganisation Svenska samernas riksförbund.

– Att öppna en ny järnmalmsgruva är inte försvarbart, vare sig utifrån en grön omställning eller utifrån samhällsekonomiska argument. Detta ska ställas mot de värden som är oersättliga, renens betesmarker, miljön och vårt liv och vår kultur, säger Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby, i ett pressmeddelande.

Regeringen svarar inte

Samebyarna begärde en översättning av Unescos skrivelse från regeringen, för att alla i samebyarna ska ha möjlighet ta till sig informationen. Regeringen har inte besvarat förfrågan överhuvudtaget, enligt SSR:s pressmeddelande.

SSR lyfter också att Beowulf Minings egna uppgifter, utifrån årsredovisningarna, om fyndighetens omfattning har justerats ned och att bolaget bör föreläggas att komplettera sin ansökan innan regeringen fattar beslut. 

Forrige artikel Tidigare riksdagsledamöter som gick bort under 2021 Tidigare riksdagsledamöter som gick bort under 2021 Næste artikel Året i omsorgspolitiken – händelserna i bilder Året i omsorgspolitiken – händelserna i bilder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.