Säpochefen, Annie Lööf och Finlands president – de är årets sommarpratare

Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf är först ut bland årets sommarpratare med sitt program på midsommardagen den 24 juni. Hon följs bland annat av Säkerhetspolisens chef, flera journalister och Finlands president Sauli Niinistö.

På torsdagen presenterades de 58 sommarpratarna som ska fylla eftermiddagarna i P1 i sommar. Tidigare år har bland annat Ingvar Carlsson (S), Mona Sahlin (S), Fredrik Reinfeldt (M) och Anna Kinberg Batra (M) delat med sig av sina liv för lyssnarna.

Här är några av årets sommarpratare

24 juni: Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet

– Jag tänkte prata om en tid i mitt liv när jag kände mig maktlös, då jag kämpade för både mitt och även för min ofödda dotters liv, säger hon till Sveriges Radio.

26 juni: Axel Gordh Humlesjö, journalist, Uppdrag granskning

27 juni: Andreas Cervenka, ekonomireporter Aftonbladet

5 juli: PM Nilsson, tidigare statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson

– Jag ska naturligtvis vidröra den så kallade ålskandalen som inträffade i vintras, säger den tidigare ledarskribenten som återvänder till Dagens industri efter sommaren.

{{toplink}}

7 juli: Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen

– Jag kommer berätta om terrorister, spioner och svåra beslut, men också om de utmaningar som jag och mina medarbetare ställs inför dagligen, säger hon. 

16 juli: Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, syster till Hédi Fried

18 juli: Göran Greider, författare och journalist

19 juli: Lise Tamm, åklagare vid internationella brottsmålsdomstolen i Haag, tidigare chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

26 juli: Judith Gough, Storbritanniens ambassadör i Sverige

– Viktigast som diplomat är att vara beredd att lyssna för att förstå ett annat land och människor, säger hon till Sveriges Radio.

28 juli: Fatemeh Khavari, grundare Ung i Sverige

30 juli: David Thurfjell, religionshistoriker

9 augusti: Bert Sundström, SVT:s utrikeskorrespondent i Moskva, 2002–2023

13 augusti: Tarik Saleh, journalist, filmregissör och manusförfattare, jämförde förfrågan om att sommarprata med att kallas till KU:

– Det var som att det öppnades en dörr. Att sitta och vara ärlig inför hela svenska folket är lite som att bli uppkallad till konstitutionsutskottet. Vad har du att säga, Tarik? Har du något att tillägga? 

20 augusti: Sauli Niinistö, Finlands president 

– Den nordiska säkerheten har gått in i en ny tidsålder. Samtidigt fördjupas skiljelinjerna i världen. I mitt sommarprogram kommer jag prata om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet, säger han till Sveriges Radio.

Här ser du listan på alla sommarpratare 2023.

Forrige artikel Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern” Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern” Næste artikel Särskilt stöd för tidskrifter ska utredas Särskilt stöd för tidskrifter ska utredas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.