Särskilt stöd för tidskrifter ska utredas

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, ska utreda behovet av ett omställningsstöd för tidskrifter.

Regeringen tillsätter en utredning för att utvärdera behovet av ett omställningsstöd för tidskrifter, som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik.

– Det här handlar i grund och botten om att vi behöver värna den demokratiska infrastruktur vi har i dag, där tidskrifterna bidrar med ett djup på samma sätt som dagspressen bidrar med en bredd, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) vid en pressträff.

Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt har utsetts till bokstavsutredare för utredningen, som får namnet ”Uppdrag att se över förutsättningarna för ett tidsbegränsat stöd till vissa tidskrifter”.

Syftet med omställningsstödet är att underlätta tidskrifternas anpassning till de nya digitala förutsättningarna på marknaden. Den mediestödsutredning som Mats Svegfors presenterade förra sommaren kom fram till att tidskrifter inte borde omfattas av mediestödet.

– Men den pekade också väldigt tydligt på att man behöver titta på en särskild lösning just för tidskrifterna, säger Liljestrand.

”Angeläget”

Tidskriftsutredningens bokstavsutredare har en bakgrund som jurist, men också som skribent och som folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm.

– Det är ett väldigt angeläget och inspirerande uppdrag som jag har fått. Jag ser fram emot att göra det och tar på mig det här på ett stort allvar, säger Madeleine Sjöstedt.

Utredningen ska senast redovisas den 15 mars 2024. Till dess ska Madeleine Sjöstedt:

  • Definiera vad som kännetecknar tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik,
  • Översiktligt kartlägga förekomsten av sådana tidskrifter,
  • Analysera möjligheterna till stöd för sådana tidskrifter inom ramen för befintliga eller föreslagna stödsystem,
  • Bedöma behovet av ett tidsbegränsat särskilt stöd för sådana tidskrifter,
  • Om behov bedöms finnas av ett särskilt stöd till sådana tidskrifter, med beaktande av EU:s regler om statligt stöd lämna förslag till hur ett tidsbegränsat tidskriftsstöd kan utformas, vilka kriterier som bör ligga till grund för fördelning av stöd och vilken insats som ska besluta om stöd,
  • Vid behov lämna nödvändiga författningsförslag. {{toplink}}

Forrige artikel Säpochefen, Annie Lööf och Finlands president – de är årets sommarpratare Säpochefen, Annie Lööf och Finlands president – de är årets sommarpratare Næste artikel Fys-utredning vill dubbla anslagen till friluftslivet Fys-utredning vill dubbla anslagen till friluftslivet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.