SD: ”Ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet”

Det var ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet, enligt SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen. Men rådets framtid har inte varit uppe i förhandlingarna mellan SD, M, KD och L, enligt honom.

På twitter skriver Martin Kinnunen (SD), klimatpolitiska talesperson och partiets gruppledare i EU-nämnden, att det var ett misstag från början att inrätta Klimatpolitiska rådet.

Hur ska man tolka det?

– Det har varit partiets åsikt. Vi röstade emot det. Men det står ingenting om Klimatpolitiska rådet i Tidöavtalet.

Du väljer ändå att twittra om det i det här politiska skedet, ska man ändå tolka det som att rådet kan komma att läggas ned?

– Det är vår åsikt och våra åsikter kommer vi att torgföra. Men Klimatpolitiska rådet är ingen fråga som har varit uppe på bordet i några förhandlingar.

Ska Klimatpolitiska rådets analyser och utvärderingar göra någon nytta, så bör uppdraget breddas, enligt Kinnunen. I dag begränsas rådet till att göra sina analyser med avsteg i de klimatmål som riksdagen har beslutat. Han anser att rådet bör kunna ta ett bredare grepp och ta hänsyn även till globala effekter.

– Ska man ha rådet kvar bör man utöka deras mandat i linje med de riktlinjer för de konsumtionsbaserade målen som finns med i Miljömålsberedningens senaste betänkande, säger Martin Kinnunen.

 

Forrige artikel Besked till Altinget: Propositionen om demokrativillkoren dras tillbaka Besked till Altinget: Propositionen om demokrativillkoren dras tillbaka Næste artikel Oppositionen om Tidöavtalet: Inga nya satsningar på skolan Oppositionen om Tidöavtalet: Inga nya satsningar på skolan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.