Oppositionen om Tidöavtalet: Inga nya satsningar på skolan

Trots att skolan är ett av de sju samarbetsområdena mellan högerpartierna är det förvånansvärt lite ny politik som presenteras, menar talespersoner för oppositionspartierna. ”Det är att slå in öppna dörrar”, säger Centerpartiets Muharrem Demirok.

– Det finns många goda intentioner i avtalet. Jag tror vi hade kunnat hitta varandra i mycket av det som är utbildningspolitiken. Men när man tittar på helheten så är det inte mycket mer än goda intentioner. Många ord men det är alldeles för luddiga ord. Det är svårt att veta hur saker och ting överhuvudtaget ska genomföras, säger Muharrem Demirok, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Altinget. 

Gamla förslag

Han pekar på att mycket av den politik som föreslås på skolområdet har redan satts i rullning.

– Det är att slå in öppna dörrar. Antingen så är det utredningar som redan ligger som tittar på de här sakerna. Eller är det sådant som redan genomförts och är gällande regelverk och lag i utbildningsverksamheterna.  

– Det är fullt av fina ord men det saknar väldigt mycket substans. Det är det som gör mig lite beklämd. Jämför man med delen som handlar om migration eller delen om kriminalpolitik så ser man väldigt tydlig skillnad.    

Skolformer ”lyser med sin frånvaro”

Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet, pekar på att flera skolformer saknas i avtalet. 

– Jag saknar politik för förskolan, där grunden för lärandet läggs, och politik för både högre utbildning och forskning. I en tid med en snabb förändringstakt på arbetsmarknaden och en nödvändig klimatomställning lyser också det livslånga lärandet med sin frånvaro, säger hon till Altinget. 

”Dimridå”

Hon lyfter fram några positiva delar såsom satsningar på skolbibliotek, läromedel och läsning.

– Det återstår att se hur förslagen som läggs på riksdagens bord lever upp till våra höga krav. 

Vidare menar hon att förslaget om en ny friskolelag bara är ”en dimridå” för att inte göra något åt grundproblemet, som enligt henne är marknadsskolan. 
 
– Det vi hittills har sett av Liberalernas förslag innebär ökad börda på små och idéburna huvudmän medan de stora koncernskolorna kan fortsätta som vanligt. Det riskerar elevers och föräldrars valfrihet om små skolor inte klarar bördan av de regleringar som följer med kvalitetssäkring av skolor på en marknad. 

{{toplink}}

Forrige artikel SD: ”Ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet” SD: ”Ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet” Næste artikel Tidöavtalet betonar klimatnytta – forskare varnar för enögt fokus Tidöavtalet betonar klimatnytta – forskare varnar för enögt fokus
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.