SD förbereder regeringssamarbete

Sverigedemokraterna planerar för fullt för ett regeringssamarbete med M och KD. Men än så länge är partiet hemlighetsfullt kring vilka röda linjer det har för att släppa fram Ulf Kristersson.

På tisdagen kallade Sverigedemokraterna till pressträff om regeringsfrågan. Vid denna presenterade partiet hur det förbereder sig inför en eventuell regeringsbildning efter valet.

I den processen ingår att forma ett nytt lag med talespersoner, att skapa enhetliga beredningsprocesser i riksdagsarbetet och ha en tydlig delegationsordning för att underlätta för samarbete med andra partier.

– Vi gör också en bredare inventering kring vilka delar som behöver finnas med i en uppgörelse kring ett regeringsunderlag, säger Henrik Vinge (SD), gruppledare.

I den delen försöker partiet också lära av tidigare regeringssamarbeten i Sverige och hur det har sett ut i de nordiska länder där Sverigedemokraternas motsvarigheter har ingått i regering eller regeringsunderlag.

Allianskopia

SD vill vara väl förberett inför ett eventuellt regeringsskifte. Därför kommer partiet att bilda en "äntringsstyrka".

– Syftet med denna grupp är naturligtvis att man ska vara redo att så fort valet är över. Om vi hamnar i en situation då vi kommer få sitta i en regering ska den här gruppen direkt kunna verka för SD:s intressen i regeringskansliet, säger Richard Jomshof (SD), partisekreterare.

En äntringsstyrka använde sig Alliansen av inför valet 2006. Men då ingick representanter från flera partier. Än så länge har inte Moderaterna eller Kristdemokraterna sagt om de är intresserade av den typen av samarbete före valet.

Få politiska besked

När det gäller det politiska innehållet i ett eventuellt regeringssamarbete var nyheterna desto färre. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att det är för tidigt att uttala sig om skarpa krav på vad som krävs för att SD ska släppa fram Ulf Kristersson. Däremot ser han gärna att partierna kommer överens om politisk inriktning redan före valet.

– Ju mer vi kommer överens om på förhand desto bättre för samarbetet och för hållbarheten och stabiliteten i ett sådant samarbete. Sen formerna för det får vi återkomma till när den tiden är inne, säger han.

Uppgörelse

Även om SD fortfarande inte har satt ner foten om hur ett eventuellt samarbete ska se ut vill partiet ha någon typ av uppgörelse, liknande januariavtalet.

– Oavsett samarbetsform är vår bedömning att ett samarbete skulle gynnas av en politisk överenskommelse. En sådan här politisk överenskommelse bör i princip utgöra en handlingsplan för alla centrala delar av regeringens politik, säger Åkesson.

Däremot menar SD att ett sådant avtal skulle behöva vara ännu tydligare än januariavtalet.

– En handlingsplan som är tydlig både vad som ska uppnås och hur det ska genomföras. Det innebär att man kan få en ganska hög reformtakt. Utan luddiga formuleringar slipper man dra saker i långbänk.

Proportioner

Partiet menar också att inflytandet över ett regeringsprogram måste stå i proportion till hur stora partierna i ett sådant samarbete är.

– Ju fler som röstar på Sverigedemokraterna desto mer sverigedemokratisk politik kommer det att bli, säger Åkesson.

Forrige artikel ”HVB-vinsterna var dopade av flyktingmottagande” ”HVB-vinsterna var dopade av flyktingmottagande” Næste artikel Överblick: Politiker åtalas och Sverige satsar miljarder på global vaccination Överblick: Politiker åtalas och Sverige satsar miljarder på global vaccination
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.