SD kallar hem ledamöter till omröstning

I dag samlas riksdagen för att rösta om den omstridda frågan om en ny könstillhörighetslagstiftning. Partierna är splittrade, även internt, och motståndarna hoppas fortfarande på att förslaget ska skickas tillbaka till utskottet.

Turerna har varit många kring den nya könstillhörighetslagen. Efter att regeringen inte lyckats enas vände sig Moderaterna och Liberalerna själva till riksdagen. På onsdagen ska ledamöterna ta ställning till om lagstiftningen nu ska delas upp i två: en lag för att ändra juridiskt kön och en om kirurgiska ingrepp.

– Lagstiftningen som är i dag är bristfällig. Vi ser att alldeles för många som bedöms löpa risk för att lida av könsdysfori inte får adekvat hjälp i tid. Och vi hade gärna bidragit till en ny lagstiftning som lyssnat till professionen och som sätter barnens bästa i centrum. Det har inte funnits intresse för det i socialutskottet och det beklagar jag, säger KD-ledaren Ebba Busch. {{toplink}}

Kristdemokraterna har begärt kvittningsförbud. Därmed förväntas alla ledamöter vara på plats, inget parti täcker för ett annat om ledamöter behöver vara borta.

Alla i den kristdemokratiska riksdagsgruppen ska vara på plats. Sverigedemokraterna räknar också med att alla 72 ledamöter kommer för att rösta emot förslaget.

”Vi har kallat hem samtliga ledamöter till voteringen. Det gäller även dem som varit på utlandstjänst”, skriver SD:s presstjänst i ett mejl till Altinget.

Totalt ska det röra sig om sju personer som partiet kallat hem. 

”Alla ska vara på plats”

Motståndet väntas dock inte räcka för att fälla lagen. Däremot har Sverigedemokraterna också väckt frågan om att skicka tillbaka förslaget till utskottet. För att det ska ske krävs att minst en tredjedel av ledamöterna, 116 stycken, ställer sig bakom en återvisning i omröstningen före voteringen om den nya lagstiftningen.

25 ledamöter från andra partier än SD och KD behöver därmed byta sida för att stoppa lagen.

Inom både Moderaterna och Socialdemokraterna finns kritiska röster som inte villa fålla sig till partilinjen. Det gäller bland annat den tidigare socialministern Annika Strandhäll. Hon kommer dock inte vara på plats i riksdagen på onsdagen utan är i Strasbourg som en del av Europarådets svenska delegation. Enligt partiet kan fler falla bort till följd av internationella uppdrag. S-ledamoten Patrik Björck kommer däremot att delta i omröstningen och rösta nej.

Moderaterna, som har haft flera krismöten om lagen, kommer att ha mellan fem till nio ledamöter frånvarande på grund av möten utomlands, enligt uppgift till Altinget. Att vara borta för att man inte tycker att förslaget är bra är inget giltigt skäl, är partiets linje.

{{toplink}}

Från Centerpartiet och Liberalerna väntas alla ledamöter komma till kammaren. Miljöpartiets samlade styrka, utöver det tidigare språkröret Märta Stenevi som fortsatt är sjukskriven, kommer också vara på plats.

Av Vänsterpartiets 24 ledamöter väntas 22 rösta.

– Vi har sagt att alla ska vara på plats. Sedan har vi ju några som har resor sedan tidigare, inbokade och inplanerade och som vi inte säger att de ska avbryta, säger gruppledaren Samuel Gonzalez Westling till Altinget.

Vad tänker du om att det råder kvittningsförbud i den här frågan?

– Det får man göra som man vill men sedan är det inte någonting man bör göra av rent okynne. Men jag tror att Kristdemokraterna vill göra en politisk poäng av det och sedan har de väl märkt att det finns vissa bekymmer i andra partier och då kan man sätta press på dem.

– Men även om det är så att det är jättemånga som är borta från de andra partierna så ser inte jag att det finns en överhängande risk att lagen inte kommer bifallas, säger Gonzales Westling.

Beslutskedja: Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

27/4
2018
28/4
2018
21/5
2018
21/6
2018
31/8
2018
19/4
2021
9/11
2021
8/2
2022
29/7
2022
7/12
2022
15/9
2023
19/9
2023
23/1
2024
23/1
2024
6/2
2024
22/2
2024
4/4
2024
4/4
2024
5/4
2024
9/4
2024
16/4
2024
16/4
2024
17/4
2024
17/4
2024

,

Forrige artikel Norska utpekade Nato-gränssatsningar pressar inte fram svensk omprioritering Norska utpekade Nato-gränssatsningar pressar inte fram svensk omprioritering Næste artikel Säkerhet allt viktigare för EU-väljarna – Sverige sticker ut Säkerhet allt viktigare för EU-väljarna – Sverige sticker ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.