Säkerhet allt viktigare för EU-väljarna – Sverige sticker ut

Försvar och säkerhet är allt viktigare för EU-medborgarna inför det stundande valet till Europaparlamentet, visar nya opinionssiffror. De svenska väljarna sticker ut med att som enda medlemsland ranka klimatfrågan högre.

BRYSSEL. Försvar och säkerhet har seglat upp i toppen av frågor som väljarna i EU tycker är viktigast att diskutera i valrörelsen. Det är den fjärde viktigaste frågan, näst efter fattigdomsbekämpning, folkhälsa samt ekonomi och jobb, enligt nya siffror från Eurobarometern.

I motsvarande undersökning inför EU-valet 2019 kom säkerhet och försvar först på tionde plats.

Men det är stor variation mellan länderna – medan väljarna i exempelvis Sveriges grannländer Danmark och Finland lyfter fram just EU:s försvar och säkerhet som viktigaste frågan i valrörelsen lyfter de svenska väljarna – som enda nationalitet – fram åtgärder mot klimatförändringar som viktigast. 58 procent av de svenska väljarna tycker att det är den viktigaste frågan.

Sett till de yngre väljarna så rankas klimatfrågan högst i EU totalt. 

Viktigast för EU globalt

När det kommer till EU:s roll på den globala scenen så toppar försvar och säkerhet som den viktigaste frågan för unionen att fokusera på för att stärka sin position i världen. I hela 15 medlemsländer har väljarna lyft fram det som absolut viktigast.

Här sticker svenskarna återigen ut genom att som enda land lyfta fram klimatåtgärder och utsläppsminskning som viktigast för EU globalt.

Dålig koll på valdatumet

81 procent av EU-medborgarna tycker att den nuvarande situationen i omvärlden gör det ännu viktigare att rösta.

71 procent av väljarna säger att de troligen kommer att rösta i valet. Det är tio procent fler än under samma period inför förra EU-valet 2019. Samma andel i Sverige är 81 procent, tredje högst bland alla medlemsländer, efter Danmark (87 procent) och Nederländerna (86).

Samtidigt är det endast 14 procent av EU-medborgarna – och 16 procent av svenskarna – som vet vilket datum valet faktiskt hålls.

Forrige artikel De ska tycka till om skärpta regler för partilotterier De ska tycka till om skärpta regler för partilotterier Næste artikel Valmyndigheten får extramiljoner för EU-valet Valmyndigheten får extramiljoner för EU-valet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.