SD till SKR: ”Klassisk arkitektur gör människor glada”

Sverigedemokraterna vill att SKR tar reda på hur svenskarna ser på klassisk och modern arkitektur. ”Den klassiska arkitekturen gör människor glada och gör därmed att man trivs i stadsmiljön”, skriver SD i en motion till SKRs stämma. 

Sverigedemokraterna vill att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) går till botten med vad svenskarna tycker om klassisk arkitektur i jämförelse med modernistisk arkitektur.

I en motion till SKRs stämma, som inleds på onsdag, föreslår Sverigedemokraterna i Västra Götaland att man genomför en opinionsundersökning för att ta reda på hur folk ser på de olika inriktningarna.

”Intresset för klassisk arkitektur ökar ständigt bland vanliga människor. Arkitekter och byggherrar verkar inte vara lika intresserade. Den moderna arkitekturens avskalade byggstil tilltalar inte människors känsla och sinne för skönhet. Den klassiska arkitekturen gör människor glada och gör därmed att man trivs i stadsmiljön”, skriver de i motionen.

I linje med Sverigehuset

Sverigedemokraterna har sedan tidigare drivit frågan om att mer byggande ska göras i klassisk stil. Strax innan valet förra året presenterade partiledare Jimmie Åkesson (SD) och bostadspolitiska talespersonen Mikael Eskilandersson (SD) Sverigehuset, ett typgodkänt, bygglovsbefriat småhus i traditionell svensk byggnadsstil. Syfte med Sverigehuset var att öka småhusbyggandet och samtidigt slå ett slag för den traditionella arkitekturstilen.

I motionen till SKR lyfter Sverigedemokraterna i Västra Götaland bland annat Alingsås kommun som exempel där man tagit fram en stadsplan för nybyggnation med klassisk arkitektur. I motionen föreslås, förutom en opinionsundersökning, också att att SKR löpande rapporterar om pågående byggnadsprojekt med klassisk stil inom kommunsverige, för att ge en bättre övergripande bild av liknande projekt. 

{{toplink}}

Forrige artikel Bolunds råd till efterträdaren: Stå fast förankrad i våra värderingar Bolunds råd till efterträdaren: Stå fast förankrad i våra värderingar Næste artikel Oklart om ambitionsnivå står fast när klimatmålen ses över Oklart om ambitionsnivå står fast när klimatmålen ses över
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.