Skärpta kontroller ska hindra kriminella hyresvärdar

Förslagen från utredningen om skärpta kontroller vid fastighetsförvärv ska stärka hyresgästernas ställning och hindra oseriösa köp av hyresfastigheter. Samtidigt får utredningsförslagen viss kritik både från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. 

Utredningen om skärpta kontroller vid fastighetsförvärv har nu presenterat sitt betänkande. Dan Mattsson, justitieråd vid Högsta domstolen, har varit ansvarig utredare. 

– Det viktigaste är förslaget till en ny lag om förvärvsprövning när det gäller överlåtelse av hyresfastigheter, att det ska vara en allmän kontroll över det innan man får lov att köpa en hyresfastighet, säger han till Altinget. 

Enligt förslaget ska den som vill köpa en hyresfastighet få sitt köp godkänt av kommunen innan det går igenom. Om kommunen tycker att köpet behöver granskas närmare ska den lämna ärendet vidare till hyresnämnden.

Tuffare krav vid ombildning

Utredningen lägger också fram förslag som ska göra det svårare att förbigå hyresgäster när det sker ombildningar till bostadsrätter i en fastighet. 

– I dag räcker det att man är skriven på fastigheten just när man har stämman för omröstningen. Vi föreslår att man ska ha varit vara skriven i sex månader för att försvåra skenmantalsskrivningar, säger Dan Mattsson. 

En viktig åtgärd enligt Mattson är också förslaget om att stärka identitetskontrollen vid köp av fastigheter, där det i dag inte finns krav på någon kontroll. 

– Det kan verka konstigt att man inte behöver uppge sitt personnummer när man köper en fastighet, men så är det, säger han.

Enligt Lantmäteriet sker 5 000 köp om året där köparen inte har identifierat sig. 

– Många gånger är det personer i utlandet som köper utan att man vet vem som ligger bakom, man har bara ett namn men man vet inte vem det är. De är inte identifierade på något sätt, säger Mattsson. 

Vilka blir de största förbättringarna om de här förändringarna blir verklighet?

– I ganska stor utsträckning kommer man att hindra oseriösa köp av hyresfastigheter. Det är det allra viktigaste.

Publika bolag utanför

Kontrollen av fastighetsförvärv föreslås dock inte omfatta publika bolag. Något som Bengt Öhman, expert i utredningen från Hyresgästföreningen, reserverat sig för. Öhman anser att undantaget riskerar att utnyttjas av oseriösa aktörer för att kringgå syftet med lagen.

Dan Mattsson säger dock att utredningen ansett att det skulle innebära en alltför långtgående åtgärd att inkludera publika företag. Samt att det framförallt är andra typer av bolag som är inblandade i oseriösa affärer. 

– Där man misstänker att det sker överlåtelser som inte är seriösa är små privata aktiebolag. Annars finns det ganska ordentlig insyn i verksamheterna ändå, säger han. 

Kritik från Fastighetsägarna 

Byggföretagen och Fastighetsägarna har å sin sida lyft kritik mot att en ökad kontroll av fastighetsköparna, som förvärvsprövningen skulle innebära, kommer att leda till en kraftig försämring för bostadsmarknaden. 

”Ökade risker för investerare innebär ofta att de söker sig till andra marknader, något som vore mycket olyckligt eftersom bostadsmarknaden behöver kapital för att finansiera såväl upprustning av socioekonomiskt utsatta områden som för att bygga nya bostäder. Om regeringen går vidare med förslagen kommer det innebära ett dråpslag mot investeringarna i hyreshus”, skriver de på Dagens Industris debattsida. 

– Det kan man säkert ha olika synpunkter på. Men det kan jag inte uttala mig om eftersom det inte omfattar uppdraget. Vi skulle inte göra något övervägande om det bör vara en lag eller inte. Utan vårt uppdrag var att föreslå en lag, säger Dan Mattsson angående kritiken. 

Byggföretagen och Fastighetsägarna ser också en risk att en ny förvärvslag leder till ökad administration och därmed ökade kostnader. Även utredningen konstaterar att förhandsprövningen skulle kunna leda till en ökad administration. Men sammantaget görs bedömningen att påverkan och kostnaderna i de flesta fall kommer att vara marginellt.

Upptill nuvarande regering

Utredningsdirektiven om en ny förvärvslag skrevs av den förra regeringen och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S).

I maj i år kompletterade nuvarande regeringen utredningen med ytterligare direktiv. De tidigare delarna i uppdraget fick samtidigt vara kvar.

Förvärvslagen från 1976 avskaffades av den tidigare Alliansregeringen 2010. Nuvarande M-ledda regeringen har inte gett besked om hur den ställer sig till en eventuellt ny förvärvslag. Altinget har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) för en kommentar angående utredningen. Han har inte återkommit. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Skärpta kontroller vid fastighetsförvärv

30/6
2022
24/1
2023
1/9
2023
26/9
2023
10/10
2023
7/11
2023
23/1
2024
26/1
2024
1/2
2024

Forrige artikel SD-ledamot: Bygg kärnreaktor i Botkyrka SD-ledamot: Bygg kärnreaktor i Botkyrka Næste artikel Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.