SD-ledamot: Bygg kärnreaktor i Botkyrka

Stockholms energiförsörjning kan säkras genom en SMR-reaktor i Botkyrka. Det anser SD-ledamoten Robert Stenkvist som föreslår att frågan ska snabbutredas.

Vindkraften är för opålitlig och solenergin räcker inte till under kalla vinterdagar. Bästa sättet att säkra Stockholms energiförsörjning är kärnkraft. Det skriver riksdagsledamot Robert Stenkvist (SD) i en motion.

Robert Stenkvist föreslår därför att en SMR-kärnreaktor, en small modular reactor-reaktor, ska placeras i Botkyrkas mer glest befolkade delar, nära Mälaren. ”Trots försäkringar från expertisen kan det ändå vara vettigt att förlägga dessa kraftpaket en bit från tätbebyggt område.” skriver Stenkvist i motionen till riksdagen. Ett fullskaligt kärnkraftverk nära en storstad vore däremot oansvarigt av säkerhetsskäl, enligt Stenkvist.

I samarbete med Botkyrka

Stenkvist föreslår att riksdagen ska ställa sig bakom en snabbutredning och en eventuell byggnation av en SMR-reaktor i Botkyrka. Utredningen av lämplig plats bör göras i samarbete med Botkyrka kommun, enligt motionen.

 

 

Forrige artikel Svenska linjen för nya tyngre fordon stöter på patrull i parlamentet Svenska linjen för nya tyngre fordon stöter på patrull i parlamentet Næste artikel Skärpta kontroller ska hindra kriminella hyresvärdar Skärpta kontroller ska hindra kriminella hyresvärdar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.