Skolinspektionen vill se skärpning av skollagen – ska inte gå att köpa tillstånd

I dag går det att köpa ett tillstånd att driva skola genom att köpa aktier i företaget. Det vill Skolinspektionen ändra på. ”Det bör övervägas om det ska gå att köpa en skola utan att samtidigt prövas för tillstånd att fortsätta bedriva skolverksamheten”, säger generaldirektör Helén Ängmo. 

Skolinspektionen vill att regeringen ser över skollagen. I dag tillåts den som köper aktier i ett skolföretag ta över tillståndet att bedriva skola, utan att tillståndsprövas av Skolinspektionen.

Myndigheten kan genomföra en ägar- och ledningsprövning, men den fångar inte upp tidigare brister i andra skolverksamheter. 

– Skulle det då vara så att det finns situationer där en huvudman har mycket brister i tillsynen i sina tidigare skolor, då har ju inte vi möjlighet att agera på det, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo till Altinget. 

Nu uppmanar myndigheten regeringen att skärpa skollagen så att den som köper aktier i ett skolföretag måste ansöka om tillstånd för att få fortsätta bedriva det företagets skolor.  

Problematiskt

Helén Ängmo ser en problematik med att skolhuvudmän kan köpa en skola utan att bli tillståndsprövade.

– Vi ser att många skolor köps upp inom friskolesektorn. Inte minst större koncerner som köper upp mindre skolor och mindre huvudmän. Och som det ser ut i dag så följer tillståndet med, säger hon och fortsätter: 

– Elever som går på skolor där man byter ägare, där man har köpt tillstånd så att säga, får inte samma skydd eftersom Skolinspektionen inte har kunnat kontrollera saker.

Vanligt med ändringar

Den som driver skola kan i dag också flytta eller förändra verksamheten utan att behöva ansöka om nytt tillstånd. Även detta vill Skolinspektionen att regeringen ser över.  

Myndigheten vill att det ska krävas en ny tillståndsansökan om den som driver skola vill göra större förändringar av verksamheten. 

– Det är vanligt att man gör förändringar när man köper en skola. Skolan kan till exempel få en annan inriktning eller flyttas till ett annat ställe. Det skulle vi normalt prövat i en tillståndsprövning om det hade varit en nyetablering. Men när man köper en skola får vi inte pröva.

Läs Skolinspektionens framställan till regeringen här

Forrige artikel Hassler kritiseras för ny svensk linje i globala klimatpolitiken Hassler kritiseras för ny svensk linje i globala klimatpolitiken Næste artikel Macron vill grundlagsfästa garanterad rätt till abort i Frankrike Macron vill grundlagsfästa garanterad rätt till abort i Frankrike
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.