SKR varnar för försvagad arbetsmarknad och ”centraliseringstendenser”

En försvagad arbetsmarknad fram till 2024 är vad Sveriges kommuner och regioner ser framför sig i sin ekonomirapport som släpptes i veckan. Man varnar också för att de centraliseringstendenser som syns i diskussioner om förstatligade verksamheter kan leda till en fördubbling av antalet anställda i staten. 

Sveriges kommuner och regioner har släppt sin ekonomirapport för våren och av den framgår att ekonomin generellt ser stark ut i regioner och kommuner, vilket Sveriges Radio rapporterar om. Alla regioner och 274 av kommunerna går med överskott.

Skenbart ljusa tider

Styrkan är dock skenbar och beror till stor del på stora statliga stöd under pandemin, både direkta stöd till kommunerna och regionerna, men också olika arbetsmarknadsstöd som har medfört att de lokala och regionala skatteintäkterna inte har sjunkit lika mycket som man förväntat sig.

Man har även haft lägre kostnader på de områden som inte belastats lika mycket under pandemin, exempelvis dagverksamheter, förskola, kultur- och fritidsverksamheter. Å andra sidan beskriver SKR förluster, exempelvis har det kostat mycket att hålla uppe turtätheten i kollektivtrafiken för att minska smittrisken, samtidigt som intäkterna har dykt nedåt.

Försvagad arbetsmarknad

SKR:s ordförande Anders Knape flaggar dock för stor osäkerhet under lång tid framöver och i rapporten bedömer SKR att det kommer ligga kvar en försvagning av arbetsmarknaden fram till minst 2024.

– Långsiktighet blir helt avgörande för kommuner, regioner och den statliga styrningen framöver. Kortsiktiga statsbidrag riskerar att leda till en kostnadsnivå, som det inte finns täckning för på sikt. För att få en fortsatt god och kostnadseffektiv välfärd behöver staten ha en långsiktig, stabil och mer tillitsfull styrning som i stället stödjer utvecklingen i kommuner och regioner, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i ett pressmeddelande.

Återhämtning för vissa tjänstenäringar

SKR räknar visserligen med en återkomst för den inhemska tjänstenäringen, men skriver samtidigt att man tror att återhämtningen blir segdragen för vissa branscher.

”Exempelvis räknar vi inte med att resandet och turismen kommer att nå upp till de nivåer som gällde före pandemin varken i år eller nästa år”, skriver man i rapporten.

Bedömningen från SKR är att en stor del av återhämtningen kommer att återstå mot årets slut, både i Sverige och utomlands.

Sysselsättningen får vänta

När det gäller sysselsättningen tror SKR att den kommer att få stå tillbaka en tid även efter att restriktioner släppts och livet kan återgå till det normala. För många företag har pandemin inneburit ett hårt tryck för ökad produktivitet och SKR skriver att det är ”mindre troligt att företag kommer att backa tillbaka de rationaliseringar som nåtts under det senaste årets kamp för överlevnad”.

Varnar för centraliseringstendenser

SKR markerar i sin rapport även mot den ”centraliseringstendens” man ser i flera debatter för närvarande och exemplifierar med både skol- och vårdområdet. Organisationen varnar för att ”närheten till de högsta beslutsfattarna förloras om staten blir huvudman” och skriver även att ”antalet anställda i staten skulle mer än behöva fördubblas”.

Man ser också flera andra komplikationer framför sig: 

”Det behöver genomföras en gigantisk organisationsförändring för att förstatliga dessa verksamheter. Antalet anställda i staten skulle mer än behöva fördubblas. Alla olika avtal med personalen, it-system och digitala lösningar, externa leverantörer av vård och skola, materiel, tjänster med mera skulle behöva synkas och omförhandlas. Alla fastigheter och fastighetsfrågor skulle behöva flyttas och skattesystemet skulle behöva förändras. Listan är enorm över alla regleringar som skulle behöva genomföras.” 

Forrige artikel Han hoppas på mer offensiva sametingspolitiker Han hoppas på mer offensiva sametingspolitiker Næste artikel Ond kyckling ställer upp i riksdagsvalet Ond kyckling ställer upp i riksdagsvalet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.