Snigelpost kan bli långsammare och dyrare

POST. Slopat krav på brevbefordran över natten och avskaffat pristak är några av de frågor som utredningen om postmarknaden ska ta ställning till. Det framgår av regeringens direktiv till utredningen.

Sedan 1997 gäller att minst 85 procent av de brev som har postats i tid ska vara framme nästa dag. Minst 97 procent ska nå mottagaren inom tre arbetsdagar.

När Alliansregeringen 2010 lade fram förslag till en ny postlag fick det kravet vara kvar oförändrat.

Men med stadigt minskande brevvolymer kan den rödgröna regeringen tänka sig en ändring.

Brev måste inte fram nästa dag

Utredaren ska ”bedöma behovet av övernattbefordran av brev” och beskriva konsekvenserna av att avveckla kravet på befordran över natten i reglerna för en samhällsomfattande posttjänst.

Tidningsutgivarna har länge önskat att Posten skulle slippa leverera brev redan nästa dag, eftersom det skulle underlätta en samdistribution av post och dagstidningar. Utredningen ska titta också på den frågan.

Enligt postförordningen får den som har hand om en samhällsomfattande posttjänst, det vill säga PostNord, inte ändra portot hur som helst. Portot för brev på upp till 500 gram som ska vara framme nästa dag får inte höjas mer än konsumentprisindex.

Pristaket har minskat i betydelse

Pristaket infördes 1998 för att skydda privatpersoner och småföretag mot stora prishöjningar. En utredning om postmarknaden föreslog 2005 att pristaket skulle slopas, med motiveringen att kostnaderna för porto numera är en mycket liten del av hushållens och småföretagens utgifter (SOU 2005:5).

”Det bör åter utredas om pristaksregleringen fortfarande behövs”, skriver regeringen i direktiven till den nya utredningen. Utredningen ska undersöka om det fortfarande finns grupper som behöver skyddas av ett pristak på porto, och i så fall föreslå en annan konstruktion på pristaket.

Utredningen ska vara klar med sina förslag om pristak och befordran av brev över natten senast den 30 november i år. Slutbetänkandet med andra frågor om postmarknaden ska lämnas till regeringen senast den 31 maj nästa år.

LÄS OCKSÅ: Mera mejl kräver ny postlag

Kommittédirektiv 2015:87

 

Forrige artikel Spänningar i regeringen om gruvavgifter Spänningar i regeringen om gruvavgifter Næste artikel Nato och andra försvarssamarbeten ska analyseras Nato och andra försvarssamarbeten ska analyseras
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.