Socialministern: Covidtestningen ska utvärderas igen

Pandemin fortsatte även efter att Coronakommissionen avslutat sitt uppdrag. Därför ska testningen utvärderas igen. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

I Coronakommissionens rapport om Sveriges pandemihantering kritiserades regionerna för att det tog för lång tid att skala upp testningen under våren 2020. I början av pandemin testades bara personer som behövde vård på sjukhus samt boende och personal inom äldreomsorgen.

Regionerna och Sveriges kommuner och regioner (SKR) hänvisade till beskeden från Folkhälsomyndigheten, och när beslutet om storskalig testning kom i mitten av april 2020 saknades både kapacitet och utrustning.

 {{toplink}}

”Ett haveri”, konstaterade Coronakommissionens ordförande Mats Melin när delbetänkande nummer två presenterades i februari 2021. Enligt Göran Stiernstedt, läkare och medlem i kommissionen testade vissa regioner fyra gånger mer än de som testade minst.

Utvärderas igen

Nu ska testningen utvärderas igen av Folkhälsomyndigheten. Socialminister Jakob Forssmed säger (KD) att det ska vara ett komplement till Coronakommissionens betänkanden.

– Testningen pågick efter att kommissionen lämnade det betänkandet och vi ser gärna att man utvärderar vad som hände därefter. Vi vill också göra mer av internationella jämförelser och vilka slutsatser andra länder har dragit.

Folkhälsomyndigheten får ett år på sig. Enligt uppdraget som regeringen tagit beslut om ska myndigheten ta hänsyn till slutsatserna i kommissionens rapport och också till konstitutionsutskottets granskningar av testning och smittspårning.

– Jag tycker att kommissionen gjorde ett väldigt bra arbete som vi ha stor nytta av, men fler länder har dragit fler slutsatser och det kan vi dra viss nytta av i det svenska sammanhanget, säger Jakob Forssmed. 

{{toplink}}

Forrige artikel EU:s nya läkemedelsreform ska bota brist på mediciner EU:s nya läkemedelsreform ska bota brist på mediciner Næste artikel Kulturanalys sågar fri entré-reformen för statliga museer Kulturanalys sågar fri entré-reformen för statliga museer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.