Starkt stöd för startlån enligt ny undersökning

En majoritet av svenskarna är för ett startlån till förstagångsköpare på bostadsmarknaden enligt en undersökning från Infostat. 

Omkring 60 procent ställer sig positiva till att en möjlighet med så kallat startlån med statlig garanti införs för att underlätta för förstagångsköpare att köpa en bostad. 

Av dem som svarat på undersökningen, som genomförts av Infostat, säger drygt 16 procent att de är negativa till förslaget medan omkring 23 procent svarar vet ej. 

Utredning från 2022

Förslaget om ett startlån till förstagångsköpare presenterades av utredare Eva Nordström förra våren. Men har, trots att flera av partierna i regeringssamarbetet tidigare sagt sig vara för ett införande, inte lett till något konkret förslag från regeringens sida. 

Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson (SD) har tidigare sagt till Altinget att han vill se att förslaget kommer i höstbudgeten.  

Nyligen gick även Socialdemokraterna ut och krävde att regeringen går vidare med förslaget. 

Vagare från M

Moderaterna har däremot varit något mer tveksamma till förslaget. 

– Det är inget vi konkret föreslår. Men någon sätt att underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden är vi inte främmande för, har David Josefsson (M), förstanamn i civilutskottet, tidigare sagt till Altinget

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden

4/12
2020
2/9
2021
6/9
2022
8/9
2022
15/9
2022
20/9
2022
27/10
2022
10/1
2023
27/4
2023
9/5
2023
8/6
2023

Forrige artikel EU-kompromiss om migrationspakt – ”framgång för svenska ordförandeskapet” EU-kompromiss om migrationspakt – ”framgång för svenska ordförandeskapet” Næste artikel Statsveterinär kliver av uppdrag i jägarstyrelse Statsveterinär kliver av uppdrag i jägarstyrelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.